Начало / Общество / Първите два соларни пътни знака „Внимание деца!” монтираха в Плевен

Първите два соларни пътни знака „Внимание деца!” монтираха в Плевен

Първите два светодиодни LED пътни знаци „Внимание деца!” със соларно захранване бяха монтирани в Плевен, видя репортер на infopleven. Те са в непосредствена близост до Прогимназия „Цветан Спасов”. Пътните знаци светят през тъмната част на деня, осветени от фаровете на автомобилите, и са част от национална инициатива под мотото „Зелена светлина за децата на пътя“, която стартира известна банка в страната. Целта на кампанията е повече безопасност за българските деца – на път за училище или в свободното им време, коментираха авторите на инициативата.
Във фокуса на вниманието са малките ученици, чийто училища са в близост до големи кръстовища и интензивен трафик. Прогимназия „Цветан Спасов” се намира точно в такава инфарктна зона на трафик, който крие рискове за здравето и живота на децата. Директорката на школото не беше забелязала новите пътни знаци и научи за тях от репортер на infopleven.
Светодиодните знаци със слънчев панел сигнализират водачите на МПС с премигваща светлина в тъмните часове на деня, което допълнително изостря вниманието им. Така дори от разстояние от близо 1 км пешеходната пътека ще бъде по-добре обозначена и видима за водачите.
Пилотният вариант на инициативата ще обхване 25 града, където ще бъдат монтирани 70 светодиодни знака. Волята на банката е след монтирането на знаците да ги дари на всяка община. Ако инициативата се приеме радушно от местната общественост, се предвижда да има и следващи етапи. Най-вероятно до края на тази година ще бъдат монтирани още 2 знака в Плевен, които ще са в близост до начални или основни училища. Авторите на кампанията обмислят в бъдеще да бъде организирано по-мащабно представяне на знаците и ползите от тях: по-голяма видимост от по-голямо разстояние, особено в тъмните часове на денонощието и през зимните месеци, нулев разход на електиреческа енергия, нагледно обучение на младите хора (а и не само на младите) за ползите от пестенето на изчерпаемите природни ресурси и заместването им с въстановяеми такива (като например слънчевата енергия).

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Чудесно е, че соларните знаци ще обхванат почти всички райони на страната! Това е една положителна новина.