Акценти
Начало / Спорт / Днес футболният „Спартак Плевен” навършва 94 години

Днес футболният „Спартак Плевен” навършва 94 години

Последната победа в актива на „Спартак“ е срещу „Гигант“ – Белене. Мачът се игра на стадион „Плевен“ на 6 септември 2013 г. Снимка: plevensport.eu

Своя 94-годишен рожден ден отбелязва днес футболен клуб „Спаратак Плевен”. Клубът е образуван през 1919 г., като в историята си има поредица от успехи, но и спадове. Като най-сериозният срив е през 2009 г., когато отборът се разпада след финансов колапс и бива изхвърлен в Северозападна В група. През юни 2009, Спартак престава да съществува, след като отказва участие в Северозападна В група за сезон 2009/2010. Година по-късно отборът е възстановен и още следващия сезон 2011/2012 успява да въвърне статута си на професионален футболен клуб.

Пред подобна опасност клубът беше изправен и тази година, когато, след смяната на няколко собственика и неуспешна борба да се класира в А група, отборът се срина до В група и беше на ръба да отпадне изобщо от футболното първенство. След решение на Общинския съвет, футболният клуб беше преобразуван в общински и вече успя да запише втора победа като ОФК „Спартак Плевен”, па макар и във В група.

Преди 94 години клубът е създаден  по инициатива на група студенти в Свищов, сред които Драгомир Несторов, Владимир Недков и др.   Първото име на отбора е Скобелев“, а в първия мач в историята си отбора побеждава „Сила“ – Червен бряг през 1920 г.  Във вечната ранглиста на България  по футбол отборът е на десето място  с над 1 000 мача и 38 участия в „А“ РФГ  -постижение, което няма нито един друг отбор от Северозападна България!

Спартак държи  рекорда  и за най-посетен мач в България за 2011 година – 15 000 зрители срещу ЦСКА в турнира Купа на България  на 3 декември 2011 г. в Плевен.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...