Акценти
Начало / Култура / Пчеларите днес празнуват, в църквата се освещава мед

Пчеларите днес празнуват, в църквата се освещава мед

На 10 февруари Православната църква почита Свети Харалампий –  светецът, властелин на всички болести и покровител на пчеларите. Денят на Свети Харалампий е единственият в годината, когато в църквата се носи мед за освещаване. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее, му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

В народните представи Св. Харалампий  е заповедник  на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“.

За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден бил на мъчения, но раните по чуден начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и също били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

На 10 февруари Църквата почита и Св. мъченица Валентина. Тя била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Имен ден празнуват: Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...