Акценти
Начало / Здравеопазване / Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма смисъл в първите 3 дни. Приемът на антибиотици, когато не е необходимо и не е предписано от лекар, е грешка, която наблюдаваме масово при пациенти. При първите симптоми на грип се приемат противогрипни препарати.“

Това коментира д-р Илия Крачунов, д.м., началник на Отделението по пневмология и фтизиатрия на болница ,Сърце и Мозък’, Плевен по повод усложнената епидемична обстановка в страната. Той посочи, че у нас в момента върлува основно грипен вирус тип А, който като цяло рядко води до сериозни усложнения. В Плевен е регистриран и единичен случай на пациент с грип В и с последваща грипна пневмония. „За щастие този случай беше привнесен отвън – става дума за международен шофьор, прибрал се от поредно пътуване зад граница. При грип В нещата протичат малко по-тежко. След лечението пациентът вече е добре“, информира д-р Крачунов.

За разлика от повечето респираторни вирусни инфекции, грипът започва много отчетливо – с остро начало с висока температура до 40 градуса, болки в мускулите, в последствие се появява и хрема, в общия случай и със суха кашлица. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването са обща слабост, втрисане, загуба на апетит и гадене. При адекватно лечение всички тези симптоми преминават в рамките на 3 до 5 дни, разясняват от Отделението по пулмология на ,Сърце и Мозък’, Плевен и съветват пациентите при доказване на грип да се започне с прием на противогрипни препарати.

„Правилното лечение в първите два дни включва витамини и температуропонижаващи медикаменти. Ако до третия ден пациентът не се повлиява от тях и продължава да поддържа температура, чувства се зле, трябва задължително да се консултира с личния си лекар и по негова преценка да се обърне и към специалист пулмолог“, категоричен е д-р Крачунов. Той коментира и коя е най-честата грешка, допускана от пациенти с грип:

„Хората масово са наплашени от ковид пандемията. През този период те имаха страх да търсят своите лекари, в резултат на което наблюдаваме масово битуване на схеми за самолечение на вирусни инфекции с антибиотик. Това е абсурдна грешка, имаме подобен пример с пациентка от последните дни. Жената се разболява преди седмица, още първия ден от страх си прави снимка, което също е абсолютно безпредметно. Веднага започнала да взима антибиотик, а всъщност този прием трябваше да се случи едва при насложена бактериална инфекция след грипната. Така че лечението трябва да се прави по преценка на лекар и да забравим по възможност за самолечението. Моят съвет е още при първите симптоми на грип да се потърси лекар.“

В момента грипът се среща много по-често от коронавируса, показват още наблюденията на лекарите в ,Сърце и Мозък’, Плевен и напомнят, че след преболедуването от грип или коронавирус имунната система отслабва и трябва да се грижим повече за своето здраве.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...