Начало / Последни новини / Общината ще подкрепи финансово участието на плевенския атлет в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Общината ще подкрепи финансово участието на плевенския атлет в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Община Плевен ще подпомогне финансово със сума в размер на 3 000 лв. атлетът, избран да представи града ни в Световните летни игри за хора с интелектуални затруднения Спешъл Олимпикс в Берлин през 2023 г. Решенето е на Общинския съвет, прието единодушно от съветниците на януарското редовно заседание.

За първи път от Световните летни игри в Лос Анджелис’2015, Плевен има квота за участие в първенството – за мъжкия турнир по боче. България получава квоти за 10 спорта, като в спорта боче на страната ни е предоставена по една квота за мъже и жени. Атлети от Плевен са участвали на Световни и Европейски игри на Спешъл Олимпикс през 2007, 2011, 2014 и 2015 година с финансовата подкрепа на Общината. Градът има силни състезатели в този спорт, който се практикува от децата, посещаващи Центъра за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ и Сдружение БАЛИЗ. Резултат от досегашните участия е един златен медал на европейски игри и бронзов медал и пето място на световни. Плевен е бил домакин и на национални турнири по боче.

Определянето на участника в тазгодишните Световни летни игри бе направено чрез жребий между най-добрите плевенски състезатели по боче, изтеглен от кмета на Общината Георг Спартански в присъствието на журналисти. Избраните състезатели са трима – един титуляр и две резерви. Титуляр е Николай Пейчовски – възпитаник на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Плевен, първа резерва е Калин Тодоров, служебна резерва е Иван Кръстев.

Финансовата подкрепа, която Плевен ще окаже на избрания атлет, е за подготвителен лагер, екипировка и транспорта. Съгласно регламента на турнира разходите за хотел, храна, трансфери и медицинско обслужване се поемат от Спешъл Олимпикс.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...