Начало / Образование / Ученици от ОУ „Васил Левски” в Плевен са национални шампиони в STEM конкурс

Ученици от ОУ „Васил Левски” в Плевен са национални шампиони в STEM конкурс

Ученици от ОУ „Васил Левски” в Плевен са национални шампиони в две категории в шестото издание на Националния конкурс за STEM науки.

Плевенските ученици са победители в категорията STEM училище, в която участват деца от пети до седми клас, и в категорията STEM математика за деца от първи до четвърти клас.

„Това, което ни помогна да станем шампиони в две от категориите, е, че в нашето училище за четвърта поредна година се изучава роботика”, коментира Теодор Николов, преподавател по информатика, информационни технологии, роботика и компютърно моделиране в ОУ „Васил Левски”.

Децата имат възможност да изучават STEM дисциплини съгласно Наредбата за приобщаващо образование и училище „Васил Левски” е едно от малкото в област Плевен, което е избрало това да бъде роботиката.

Теодор Николов подчерта, че идеята за проектите, с които са участвали в конкурса, е резултат от съвместната работа с децата.

В категорията STEM училище плевенските деца участват с роботи, модел Лего, които се програмират. Идеята на проекта е от Земята да се изстреля робот до Марс, който се разтваря в космическа совалка. „Така искаме да покажем, че информационните технологии и роботиката са нещото, което движи света напред и чрез тях човечеството се развива”, изтъкна Николов.

В категорията STEM математика плевенските ученици представят проект за компютърно моделирана карта на България, включваща важни природни и исторически забележителности. Главен герой в проекта е котка, която задава въпроси и при правилен отговор, написан на компютъра, ученикът може да продължи разходката. „Проектът е пример за това как информационните технологии могат да бъдат обвързани с други дисциплини. Като целта е изучавания материал да е по-лесно разбираем и ясен за децата”, поясни преподавателят.

ОУ „Васил Левски”  е победител за трета поредна година в Националния конкурс за STEM науки в България. А в заниманията по роботика в училището са включени близо 40 деца.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...