Начало / Култура / Проф. Стоянов: Историческата правда може да направи Левски само по-голям

Проф. Стоянов: Историческата правда може да направи Левски само по-голям

Преподавателят по история на Българското възраждане във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Иван Стоянов представи днес в къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен своята книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Тя съдържа три раздела: „Идеите на Васил Левски – идеи на новото време”; „Революционният терор – „най-чистият път” към провал във Вътрешната революционната организация” и „Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София”. Съдържанието на книгата се базира само на съществуващи документи, подчертава историкът.

Според него Левски е заимствал идейните си възгледи опосредствено от три „университета” –  на Георги Раковски, Иван Касабов и на Любен Каравелов. От тях Левски заимства идеите, които шестват из Европа, но не остава на това ниво, а ги доразвива и в много отношения  отива много по-напред от своите учители, казва проф. Стоянов.  „Убеден републиканец, Левски  изяснява каква трябва да бъде българската република след Освобождението – тя трябва да бъде храм на истината и правата свобода. Кой  ще го обича при това положение от управляващите“, задава въпрос проф. Стоянов.  „Левски сравнява държавата с божия храм, където се говори истината, където не се богохулства, където не се краде, не се приватизира и реституира, не се облагодетелстват близки до стотно коляно. Това иска Левски. Сетил се е още тогава, през 1871 г., а сега сме  във второто десетилетие на 21 век  и пак нямаме, и все още нямаме такава република”, изтъква историкът.

В книгата той се спира и на известната фраза „Свята и чиста република”, която всички приписват на Левски, но той смята, че не е негова. „Левски има много по-съдържателна фраза – „Свобода и чиста република” и таза фраза я има написана от неговата ръка”, заявява проф. Стоянов и допълва, че тя  е много по-съдържателна и уплътнена, защото, „за да имаме чиста република, трябва да имаме свобода”. Когато постигнем свободата, навярно след 100 или 200 години, ще стигнем и до чистата република, каза днес при представянето на книгата проф. Стоянов..

Другото интересно твърдение в книгата е, че Ботев и Левски не са се познавали.  „Аз също съм закърмен с онова писмо, в което Ботев казва, че дърво и камък се пука от студ, а той пеел ли пеел. Всъщност Захари  Стоянов и Кирил Тулешков решават да обединят двамата титани на българската революция, за да ги направят водачи  на българската нация, която излиза от османското господство, продължило почти 500 години”, обясни професорът и изтъкна, че в интерес на историческата правда трябва да се изнесат тези факти.

Според него историческата правда  може да направи Левски само по-голям и в никакъв случай не го принизява . „Измислената история не помага никому. В резултат на измислената история нашата жалка днес държавица се намира в това окаяно положение. Ние имаме чудесна история, но трябва да я представяме такава, каквата е. Легендите, митовете, канонизирането или пък, не дай боже, обявяването на Левски за светец, ще унищожи нашия Апостол”, категоричен е проф. Стоянов. Достатъчно е, че, когато кажем Апостола, се сещаме само за един човек – Левски, изтъкна историкът.

Според него заветът на Левски, който днес трябва да следваме е, че от нашите собствени сили зависи да бъдем равни с другите европейски народи. Това Левски казва през 1871 г., а  политиците и днес не могат да проумеят, че не зависи нито от Москва, Вашингтон или  Тел Авив, а зависи от нас самите. Когато  проумеем това нещо и започнем да се уважаваме едни други, може би ще успеем”, смята проф. Иван Стоянов.

Днес той участва и в кръгла маса на тема „Левски и Свободата”, организирана от Регионален исторически музей в Плевен и Община Плевен. Участие в дискусията взеха ученици от Езиковата и Математичедската гимназия, ДФСГ „Интелект” и представители на Общински комитет „Васил Левски” – Плевен.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...