Акценти
Начало / Общество / Плевенчани на поредния протест срещу монополите: Трябва да бъдем гневни, но и дейни

Плевенчани на поредния протест срещу монополите: Трябва да бъдем гневни, но и дейни

Трябва да бъдем гневни, но и дейни, не само да седим по кафенетата и да мърморим тихичко! С този призив започна четвъртия поред граждански протест на плевенчани срещу високите сметки за ток и срещу монополите, като все по-чести станаха и исканията за оставка както на цялото правителство, така и на всички народни представители.

Първоначално на площад “Възраждане” се събраха около 1 500 души. “Мафия!”, “Българи юнаци!”, “Изчезвайте!” и “Всички вън!” скандираше множеството. На трибуната отново всеки можеше да изкаже своята гражданска позиция. “Ние сме тези, които решават. Събудете се и направете голямата крачка в живота, защото нито това, нито предните правителства направиха нещо за нас, освен да ни въртят на шиш! Искаме да променим всичко от днес нататък. Първо са заплатите, защото ако заплатите ни са такива, каквито са в Европа, ще си позволим всякакви сметки за ток и парно!”, каза един от събралите се хора. Друг изказа възмущението си от това, че държавата има инструменти, с които може да влияе върху решенията на дружествата, но толкова години е позволявала увеличение на цената на електроенергията на всеки 6 месеца.

Стана ясно, че протестиращите не са получили разрешение от местната администрация за шествие по желания от тях маршрут, но пък имаха разрешение да протестират по пешеходната “Васил Левски”. Постепенно към шествието се присъединиха и множество плевенчани на групички, докато по средата на маршрута протестиращите набъбнаха до над 3 хиляди души. В един момент огромната колона премина и на ул. “Дойран”, с което движението беше блокирано, след което се ориентира към Колелото към “Сторгозия”. Оттам протестиращите се насочиха към втория офис на ЧЕЗ в Плевен, където дойде и информацията за процедурата по отнемане лиценза на дружеството. С бурни одобрителни викове хората се проточиха в над 2-километрова колона по улица “Дойран” в посока центъра, съпроводени от клаксоните на преминаващите в другото платно автомобили. Така движението отново остана блокирано за известно време.

Днес протестиращите започнаха с минута мълчание на колене в памет на Апостола.

А организаторите на протеста съобщиха, че имат разрешение за действия до петък включително, до когато планират с всекидневни събирания. Те ще започват от 17.00 часа с изключение на четвъртък, 21 февруари. Началото на поредния протест тогава е насрочено за 18.00 часа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...