Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Каролин Кулам: Гоненето на кариера и късното създаване на семейство увеличават проблема с успешната репродукция

Проф. Каролин Кулам: Гоненето на кариера и късното създаване на семейство увеличават проблема с успешната репродукция

Проф. д-р Каролин Кулам е родена в Соутлейк сити, щата Юта. Работи в  Центъра за репродуктивна медицина в Чикаго. Проф. Кулам е водещ специалист на САЩ по лечение на спонтанни аборти. Седемнадесет години e била професор и директор по репродуктивна ендокринология към Mayo Medical School и основател на първата IVF програма на Мayo Clinic през 1983 г. Била е национален директор по репродуктивна имунология на Центъра за човешка репродукция. Лицензиран специалист е по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология и имунология. Има повече от 200 публикации в научни списания, книги и глави от книги в тези области.Съвсем наскоро е отличена с голямата награда за значим принос в репродуктивната медицина.  Проф. Кулам е част от екипа на медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ в Плевен, ръководен от доц. д-р Емилияна Конова.

Проф. Кулам е майка на 10 деца.

Професор Кулам, задълбочава ли се проблемът със стерилитета през последните години?

– За съжаление проблемите се задълбочават и това е тенденция в световен мащаб. Една от причините е, че съвременната жена предпочита първо да прави кариера и по-късно мисли за създаване на семейство и за раждане на деца. Но се оказва, че, когато вече решат да родят, е малко късно. В миналото жените са създавали семейство и са раждали, когато са били на 19-20 години.Сега това се среща много рядко. Съвременните жени решават да създадат семейство след като навършат 30 години.

Жената или мъжът има предимно проблем с репродукцията в този случай? Как стоят нещата при мъжете?

–  Можем да кажем, че проблемът се поделя 50 на 50 между мъжете и жените. При мъжа по принцип няма проблем с възрастта. При него проблемът е свързан със средата, в която живее и с начина на живот, който води  – дали пуши, дали пие. Разбирам, че при българския мъж това се оказва много по-сериозен проблем, отколкото при средностатистическия мъж в САЩ  или западноевропейските мъже. В САЩ между 20 и 25 процента пушенето и алкохолът са причина за репродуктивни проблеми при мъжа, докато в България процентът вече е 50. Тоест основна причина за стерилитета при българските мъже е тютюнопушенето и приемането на алкохол, стресът, на който са подложени. И е все по-трудно да се намерят добри донори поради тази причина.

Можем ли да говорим, че модата на тесните дрехи и късите потничета влияе отрицателно върху репродуктивността на младото поколение?

– Това не е чак толкова важен и водещ проблем. По-важното е, че те отлагат момента за създаване на поколение. Раждането навреме намалява значително проблемите, водещи до неуспешна репродукция.

Какво ще посъветвате младите – коя е най-благоприятната възраст за създаване на потомство? И кога да решат, че имат проблем, за да търсят медицинска помощ?

– Ако искам да се самоунищожа в бизнеса, ще ги посъветвам колкото е възможно по-рано да имат деца. Но извън шегата, моят съвет е първо семейство – после кариера.

Когато семейството е младо и ако имат една година нормален полов живот и нямат деца, това вече е сигнал,че имат проблем. Това е стандарт на Световната здравна организация. В САЩ това се учи в училище, за да са наясно младите хора с този проблем.

Проф. Кулам, къде, според вас, се намират българските специалисти по репродуктивна медицина в сравнение с колегите си от САЩ и Западна Европа?

–  Плевенският ин витро център е един от най-добрите и нивото му отговаря на развитите центрове в европейските страни. Той е направен по модел на клиниката в Чикаго. Това  е центърът, който пръв в България разви диагностичен сектор и пациентите, преди да бъдат подложени на каквато и да е била процедура, първо се диагностицират, за да се преценят най-правилните следващи стъпки в решаването на проблема им.

Специалистите, които работят в Плевен, са тренирани и редовно преминават курсове в САЩ. Убедена съм, че това е най-добрият център не само в страната, но и в региона. Изключително важно е, че тук идват пациенти от Америка – основно български семейства, които живеят там, но предпочитат тук да решават репродуктивните си проблеми.

Много често идват пациенти от Македония, Гърция, Саудитска Арабия.

А какви са най-новите тенденции в областта на репродуктивната медицана?

– Замразяването на яйцеклетки е най-новата тенденция. Първоначално опитите в тази посока бяха неуспешни, защото след размразяването се оказа, че яйцеклетките са негодни. Този проблем вече е решен и е направена една много важна крачка в областта на репродуктивната медицина. Ние не можем да променим икономическото състояние на страните и да накараме младите хора да раждат по-рано. Затова от известно време се разработва техниката за замразяване на яйцеклетки и то вече успешно. По този начин една жена може да съхрани млади яйцеклетки и когато реши, че й е дошло време да ражда, може да си ги получи и да роди дете от собствените си млади яйцеклетки, независимо тя на каква възраст е. Годините на замразената яйцеклетка са тези, на които е била замразена. Мои приятели имат дъщеря на 30 години, която няма сериозна връзка и тя реши да замрази свои яйцеклетки и ако през следващите 10 години не си намери партньор, ще може да роди от тези запазени млади яйцеклетки.

Въпросът има и друг важен аспект – има жени, които  имат карцином на яйчника и им предстои операция. Те могат да замразят все още годни яйцеклетки и след приключване на лечението да имат шанс да родят дете от свои здрави яйцеклетки. Така че по чисто медицински показатели е хубаво тази процедура да се развива и да дава добри резултати. В центъра в Атланта вече са постигнали много висока успеваемост. От една размразена яйцеклетка те са регистрирали 55% успеваемост, а при две и повече – 65%.

–  Скъпа ли е процедурата?

– Процедурата не е по-скъпа от една стандартна ин витро процедура. Допълнителният разход е за осигуряване на съхранението, но цената не е недостижима. Определено това е бъдещето.

–  До каква възраст жената може да си позволи да стане майка, ползвайки ин витро процедури?

– Отговорът е много прост – възрастта е относително понятие, защото един човек на 60 години може да бъде млад, в същото време  30-годишен може вече да е стар. Ето защо не може по показтел възраст да се дискриминира човек и да се налага ограничение. Въвеждането на такива граници е противозаконно. Разговорът всъщност е между пациента и лекаря. Лекарят е длъжен да каже какви са рисковете при бременност в по-зряла възраст, но жената сама трябва да прецени да го направи  или не. Най-важното нещо е лекарят да бъде убеден, че няма да навреди на здравето на пациентката.

На колко години е била най-възрастната ви пациентка?

– Най-възрастната моя пациентка беше на 69 г. Като това беше втората й бременост. При първата тя беше на 65 години. Става въпрос за здрава, в страхотна кондиция жена, която нямаше никакви проблеми и с двете бременности.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...