Акценти
Начало / Икономика / В Коиловци приключиха с жътвата на пшеницата, средните добиви са много добри

В Коиловци приключиха с жътвата на пшеницата, средните добиви са много добри

Рано тази сутрин комбайни навлязоха в последните неожънати декари с пшеница на кооперацията в Коиловци. Засетите площи с хлебно зърно са 8 200 дка, от които се очаква средният добив да достигне 450 кг от декар.

„Добивите са много добри, като се има предвид, че пролетта беше много суха, месец май беше изключително дъждовен и студен, а неочаквано високите юнски температури, които надхвърлиха 36-37 градуса , не дадоха възможност на пшеницата да узрее, а я прегориха. В резултат добивите паднаха със 70-80 кг от декар”, обясни Емил Илиев, председател на кооперацията в Коиловци. Стопаните обаче са доволни, че качеството на зърното е изключително добро, особено на прибраното преди последните дъждове. Съдържанието на глутен е 25-26 на сто на по-голямата част от ожънатото досега. Сега се прибират последните декари пшеница, която ще се ползва за фураж.

Според председателя на коиловската кооперация вече има раздвижване на пазара на зърното, нищо че в по-голямата част от страната жътвата тепърва започва. Нормално е  тази година цената на пшеницата  да тръгне от 330-340 лв. за тон, а качествените пшеници може да достигнат цена дори  350 лв. за тон, смята той. „Под тази цена не бива да пада, защото разходите ни тази година са с около 12 процента завишени спрямо миналата година. Основната причина за увеличените разходи е поскъпването на нафтата, но влияние оказват и поскъпналите семена за посев, и по-скъпите торове”, обясни Емил Илиев.

Кооперацията в Коиловци отчете и много добри добиви от ечемика. От ожънатите 1 000 дка с ечемик средният добив е 400 кг от декар. Тези дни машините навлизат в площите с рапица

При жътварите от Коиловци днес дойде депутатът Румен Петков, който каза, че това е традиция за него. „Хубаво е, че стопаните приключват една успешна жътвена кампания в такъв знаков ден, в който десетки българи, основно млади хора, посрещнаха първото юлско утро на брега на морето с култовата песен на „Юрая хийп”.Трябва да се преклоним пред труда на хората, които ни дават спокойствие и за януарските утрини, защото те са здраво стъпили на земята, те са тези които посрещат утрото в житото, в слънчогледа , сред лозята и затова си струва в това първо юлско утро да им изкажем благодарността си”, каза депутатът и по традиция остави пари върху първата ожъната ръкойка пшеница.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...