Акценти
Начало / Икономика / Проф. Иван Пачев: Очакваме виното тази година да е с високо качество

Проф. Иван Пачев: Очакваме виното тази година да е с високо качество

Вино с високо качество очакват тази година от Института по лозарство и винарство в Плевен. Заради дъждовната пролет количеството на гроздето е по-малко, но затова пък ще е с по-високо качество предвид благоприятното време в периода на зреенето му. Голямата температурна амплитуда – ниски температури през нощта и високи през деня, създават условия за добра захарност на гроздето, обясни проф. Иван Панчев, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Той прогнозира, че тази година изкупната цена на гроздето ще се движи между 0.70 лв. и 1.10 лв. за килограм. Реколтата обаче ще е с около 30% по-ниска в сравнение с миналата година.

Днес пред най-старата действаща винарска изба в страната беше даден стартът на тазгодишната гроздоберна кампания в Плевен. В 117-годишната изба, стопанисвана от ИЛВ – Плевен се пазят експонати от 1892 г. В началото колекцията на избата е попълвана  с вина от най-добрите реколти, в последствие в нея се събират вина от грозде, селекция на Института и приспособени към нашите условия сортове от чужбина.

Гордост за плевенския край е гроздето от сорт „Гъмза”, което е единственото представително вино за Централна  Северна България, обясни проф. Пачев. Плевенският институт продължава да поддържа известни количества от сорта.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...