Начало / На фокус / С традиционен ритуал в Института по лозарство в Плевен дадоха началото на гроздобера

С традиционен ритуал в Института по лозарство в Плевен дадоха началото на гроздобера

Под прохладната сянка на асмите пред най-старата действаща  винарска изба в страната днес Институтът по лозарство и винарство даде началото на тазгодишната гроздоберна кампания в Плевен.

Тя беше открита от директора на ИЛВ – Плевен – проф. д-р Иван Пачев, с пожелание за богат и качествен гроздов материал и получаване на хубаво вино. Проф. Пачев благодари на всички, които се занимават с лозарско производство и за това, което са успели да направят. То можеше да бъде видяно в изложбата, съпътстваща днешния празник. В нея бяха показани най-новите сортове грозде, създадени в Института по лозарство и винарство, които с основание могат да бъдат повод за гордост.

Директорът на Института и кметът Георг Спартански извършиха ритуалното изсипване на първото обрано грозде в специален съд. Да е на берекет и хаирлия,  пожела кметът. Както повелява традицията,  девойки в народни носии влязоха с боси нозе в съда да стъпчат гроздето, за да стане виното руйно.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”  изпълни танц, пресъздаващ ритуала с прибирането на гроздето и правенето на вино.

Празникът за откриването на гроздобера продължи с дегустация на вина, произведени от създадени в ИЛВ – Плевен сортове грозде, демонстрация на професионална дегустация  в една от залите на 117-годишната винарска изба на Института. Най-старото вино, което се съхранява в нея, е от 1892 г.

Празникът за откриване на гроздоберната кампания бе организиран от Института по лозарство и винарство и  Община Плевен.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...