Акценти
Начало / Общество / Министър Ивелина Василева откри модернизирания прогностичен център на НИМХ-БАН в Плевен

Министър Ивелина Василева откри модернизирания прогностичен център на НИМХ-БАН в Плевен

Днес министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева откри обновения и модернизиран регионален прогностичен център на НИМХ-БАН във филиала му в град Плевен. „Работим в изключително добра координация и партньорство с НИМХ”, коментира министър Василева. Това е уникална форма за взаимодействие, която ни дава възможност да осигуряваме целево финансиране за работата на НИМХ и осигуряване на научната база. През годините на това сътрудничество бе постигнато много. Развива се и новата система за ранно предупреждение в Централна България, която се намира в Плевен, допълни още министърът.

От своя страна Христомир Брънзов, директор на НИМХ – БАН в Плевен сподели, че чрез информацията се следи както моментното състояние на нивото на реките, така и климатичните промени, които интересуват най-много обществото. Явления като наводнения, силни ветрове и снегонавявания, които през последните години са много актуални в нашата страна. Благодарение на проекта са закупени редица уреди за наблюдение, които спомагат за по-добрата работа във филиала.

На базата на измервания от 290 станции в северозападна и централна северна България, радарна и сателитна информация и съвременни числени метеорологични и хидроложки модели в него ще се изготвят локални прогнози, в това число за опасни и особено опасни явления, включително наводнения. Финансирането е целево от МОСВ и по трансграничния българо-румънски проект WATER.

В рамките на трансграничния българо-румънски проект WATER, където от българска страна работиха съвместно НИМХ-БАН и МОСВ, бе реализирана една от основни задачи подобряване на мониторинга и информационната среда създаване на единни стандарти и модели за прогнозиране на речния отток в Долен Дунав. Тези задачи се решават съвместно от експертни колективи на НИМХ-БАН и МОСВ като се обединяват ресурсите и на сходни инициативи и проекти.

В рамките на проекта WATER и програмно финансиране от МОСВ за нуждите на центъра бяха доставени и въведени в експлоатация автоматични телеметрични станции, хидрометрични витла,  прецизни геодезични прибори и компютри. Възстановени бяха наблюденията на реките, нарушени поради различни причини от природен или антропогенен аспект. Създадени бяха модерни мерилни участъци на реките Огоста при Бутан, Искър при Ребърково, Роман и Оряховица, Осъм при Троян и Янтра при Търново и Каранци.

В НИМХ-БАН се създадоха прогностични хидроложки модели и от март 2015 година ежедневно се издават тридневни прогнози за основните притоци на река Дунав – Огоста, Искър, Осъм, Вит, Янтра и Русенски Лом.

Осигуряването на финансовия ресурс за тези дейности позволи през 2015 г. да бъде модернизиран и обновен регионалния прогностичен център в Плевен. Той е нагледно доказателство, че доброто сътрудничество между МОСВ и НИМХ-БАН е гаранция за прогрес и е добра основа за бъдещо развитие на системите за ранно предупреждение за екстремни явления – задача от голямо значение за обществото.

Следваща Предишна
Ивелина Василева
НИМХ Плевен
НИМХ Плевен

НИМХ Плевен
Ивелина Василева
НИМХ Плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...