Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина

Проф. Григор Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина

Преди 8 години България беше пионер в региона по отношение на роботизираната хирургия, а сега изоставаме, защото нямаме адекватна държавна политика. Това коментира чл.-кор. проф. Григор Горчев, който пръв въвежда роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа и е първият български лекар, сертифициран за работа с нея.

Според проф. Горчев държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина. „Не е достатъчно само да се купи поредната модерна апаратура, нужна е концепция по отношение на модерното лечение. За жалост това го няма”, посочи професорът, който преди дни беше удостоен с най-високото държавно отличие орден „Стара планина – първа степен”. За сравнение той посочи Румъния, където  има национална програма по роботизирана хирургия, която се финансира от държавата. Проф. Горчев припомни, че когато той започва работа с първата роботизирана система „Да Винчи”, в Гърция и Турция все още този тип хирургия е непозната, а в Румъния работи само една система. Сега в Турция вече са над 22, в Гърция – поне 17, десетина има в Румъния.

„Въвеждането на иновативните технологии в медицината води до съкращаване на болничния престой и на процеса за възстановяване,  каквато е световната тенденция. При нас за съжаление се получава точно обратното, има стремеж към увеличаване на болничния престой и дори пациенти, оперирани чрез миниинвазивни хирургични техники, престояват толкова дни в болницата, колкото и тези, оперирани чрез така наречената отворена хирургия”, посочи проф. Горчев. Той повдигна въпроса за промени в законодателството, с които да се регламентира, че при използване на миниинвазивни хирургични техники, болничният престой е по-кратък, както и времето за възстановяване след това.  Противното само ненужно оскъпява този вид хирургия и тя се обезсмисля, категоричен е проф. Горчев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...