Акценти
Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: В лицето на проф. Григор Горчев университетът има най-висок връх в духовното си развитие

Проф. Славчо Томов: В лицето на проф. Григор Горчев университетът има най-висок връх в духовното си развитие

Чест и гордост е, че в лицето на проф. Григор Горчев Медицинският университет в Плевен има най-високия връх в духовното си развитие. Тази оценка беше дадена днес от ректора на висшето училище – проф. Славчо Томов, по повод най-високото държавно отличие – орден „Стара планина – първа степен”, която беше връчена от президента на чл.-кор. проф. Григор Горчев – почетен ректор на Медицинския университет и  съсобственик на МБАЛ „Св. Марина Плевен”, и по повод номинацията му за наградата „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Извървяхме  дълъг път  и се гордеем, че Медицинският  университет предложи проф. Горчев за две значими награди, подчерта проф. Томов, като отбеляза, че не е имало колебание в ректорския съвет и сред академичната общност при излъчването на номинациите. Той припомни, че единодушно е одобрена кандидатурата на проф. Горчев първо в парламентарната комисия, а след това и в пленарна зала, където не е имало нито едно мнение против. Той със задоволство отбеляза, че при обявяването на името на проф. Григор Горчев за връчването на орден „Стара планина” Гербовата зала в Президентството е била огласена от бурни аплодисменти.

Аплодисменти прозвучаха и в Пресклуба на БТА, където двамата професори дадоха пресконференция по повод високото отличие, получено от проф. Горчев. И това се случва за първи път – журналистите аплодираха даващия пресконференцията.

Проф. Григор Горчев изказа благодарност на всички, които са застанали зад неговата номинация за орденIMG_2164орден стара планина „Стара планина” и за номинирането му за наградите „Евлоги и Христо Георгиеви”.  Той се спря специално на наградите „Евлоги и Христо Георгиеви”, като определи церемонията по връчването им в Софийския университет като истински празник на духовността. Там се бяха събрали хора с наистина впечатляващи биографии, които говореха за благотворителност и образование – ценности, за които напоследък не се говори много, подчерта проф. Горчев.

А проф. Томов допълни, че няма как да не бъде вдъхновяващо, когато видиш 90-годишен заслужил българин до 25-годишни IT специалисти да получават това високо отличие.

Попитан за идеите, които иска да реализира в близко време, след заслуженото високо държавно отличие, проф. Григор Горчев беше категоричен, че ще продължи да подкрепя сегашното ръководство на университета, което има реален шанс за втори мандат. „Проф. Томов и екипът му имат амбициозни идеи за реализиране на модерно медицинско образование. Нашите студенти имат нужда и искат да се докоснат до съвременната медицина. Нашата мисия е да задържим младите кадри в България, като правим обучението атрактивно и въвеждаме все нови и съвременни методи на лечение”, каза проф. Горчев.

За работата си във МБАЛ „Св. Марина Плевен” той каза, че ще продължат да се развиват в посока на високотехнологичната медицина и само до няколко месеца ще пуснат пет-скенера. Той е много важен за онкоболните пациенти, а най-близкият в Северна България е във Варна. Активно работят и за акредитацията на МБАЛ „Св. Марина Плевен” за обучение на студенти и специализанти.

В личен план проф. Григор Горчев си пожела да е жив и здрав, за да може да помага на децата си, третото от което – момченце, е само на 50 дни.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...