Акценти
Начало / Култура / Проф. Греди Асса награден с отличието „Златен век“ – печат на Симеон Велики

Проф. Греди Асса награден с отличието „Златен век“ – печат на Симеон Велики

Греди Асса

Забележителният български художник проф. Греди Асса е награден с отличието „Златен век” – печат на Симеон Велики. Най-високото почетно отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на проф. Асса от министъра на културата на церемония. Отличието проф. Асса получава за  големия му принос в развитието на българската култура, както и по повод неговата 60-годишнина.

„Бъди жив, здрав и все така талантлив!”, е пожелал д-р Петър Стоянович на проф. Греди Асса на официалната церемония по връчването на престижната награда, състояла се в Министерството на културата вчера. Изкуствоведът доц. Борис Данаилов отбеляза на тържеството, че Греди Асса, прочут със своята виталност, «същевременно е и един от стълбовете в българската художествена култура, той разпръсква своя талант навсякъде, където отива, като с всички свои творчески изяви носи слава на страната ни”. Проф. Асса навлиза в най-цветущата си възраст и тепърва ще ни радва с новите си арт изяви, да му пожелаем успех във всички бъдещи негови начинания, заяви доц. Данаилов.

Греди Асса е завършил стенопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализирал е в Сите дез Ар, Париж – 1996 г., Фондация „Лалан“, Ню Йорк – 1998 г, както и в Интернешънъл студио програм, Ню Йорк – 1999 г. Греди Асса има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови произведения са притежание на много галерии и частни колекционери в България и по света.

Проф. Греди Асса е и изпълнителен директор на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България”. НДФ „13 века България” е създаден с цел да организира и подпомага дарителска дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и др. социални сфери. С негово съдействие в Плевен, родния му град, е открита Къща на художниците. В нея са подредени творби от личната му колекция, дарени на града.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...