Начало / Здравеопазване / Профилактиката на рака на гърдата беше тема на среща в Белене

Профилактиката на рака на гърдата беше тема на среща в Белене

Беседа на тема „Профилактика на рака на млечната жлеза” под егидата на председателя на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска от ГЕРБ се проведе в Белене. Гост-лектор бе д-р Елиза Георгиева – управител на „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен” и управител на Фондация „Св. Иван Рилски”. Срещата бе инициирана от Областното ръководство на Жени ГЕРБ – Плевен. На нея присъстваха Даниела Гонкова – областен клубен ръководител на Жени ГЕРБ и Десислава Панталеева – областен организационен секретар на Жени ГЕРБ – Плевен. „Темата „Рак на гърдата” е изключително актуална. За повечето хора тя предизвиква страх, но нека я приемаме като лош късмет”, каза д-р Бистра Павловска, общински ръководител на ГЕРБ – Белене.

„От 18-годишна възраст трябва да започнат прегледите за рак на гърдата веднъж годишно”, посъветва д-р Елиза Георгиева. Тя подчерта, че ранно открит, ракът на млечната жлеза е лечим. Сред рисковите фактори на заболяването са фамилна анамнеза за рак на гърдата (по майчина линия), ранна първа менструация (преди 12 години), късна менопауза (след 55 години), хормонално заместително лечение след менопауза, нераждали жени, както и късно раждане. Статистиката показва, че всяка осма жена заболява от рак на гърдата и той е най-широко разпространеният рак сред жените. Ракът на млечната жлеза често води до цялостно отстраняване на гърдата. Нарушава се симетрията на женското тяло и символът на жената. Фондация „Св. Иван Рилски” помага на жените с този вид заболяване с психологически консултации, които не се поемат от здравната каса. Освен това от фондацията даряват силиконови импланти на жени с медицински показания. Профилактиката и ранното диагностициране са гаранция за успешното лечение на рака на млечната жлеза.

belene 14 - 4

Идеята на дамите от областното ръководство на ГЕРБ – Плевен е да направят поредица от такива срещи в цялата област. „Трябва по-често да говорим на здравни теми, да поставяме един или друг проблем, така ще накараме дамите да се замислят, тези които не са ходили на лекар – да отидат, да се погрижат за здравето си, защото това е най-важното. Залагаме на профилактиката, защото тя може да предотврати късно откритото заболяване и тежките последици.  Убедена съм, че основното предпазно средство срещу рак на гърдата е профилактиката! Затова всяка жена трябва да знае за вероятността от развитие на рак на млечната жлеза и да изгради у себе си здравни навици за самоизследване и периодично посещаване на лекар-специалист”, каза по време на срещата Даниела Гонкова, областен клубен ръководител на Жени ГЕРБ – Плевен.

belene 14 - 3

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...