Акценти
Начало / Общество / Празници на изкуствата в памет на Георги Парцалев се провеждат в Левски

Празници на изкуствата в памет на Георги Парцалев се провеждат в Левски

За дванадесети път в родния град на големия български актьор Георги Парцалев се провеждат Празници на изкуствата. Те бяха официално открити на 13 юни  с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Георги Парцалев от кмета на Левски  Любка Александрова, председателя на ОбС – Левски Дочко Дочев , НЧ”Г.Парцалев -1901”, граждани.

„Смехът облагородява човека , прави го по-възвишен, по-мъдър.Смехът е философия, оптимизъм , вяра. Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости”, с тези думи на Парцалев се обърна към препълнения читалищен салон кметът на Община Левски Любка Александрова.

Тя откри Празниците на изкуствата с вяра , че духът на Парцалев е жив и ще го пренесем със сърцата си за бъдещите поколения.

P1150468

След което прозвуча химна на празниците – „Песен за Георги Парцалев” в изпълнение на Боряна Пантелеева. Текстът на песента е на Дулинко Дулев.

ДТ „Рачо Стоянов” гр. Габрово представи вечерта в 19. 00ч. постановката „Чешити” – по Чудомир  на Невена Митева.

P1690583

На 14 юни Мария Статулова , актрисата с обаятелно излъчване и великолепни роли в театъра и киното   разказа с много обич незабравими спомени за „най-великият от българските артисти”-  Георги Парцалев.  С  много обич  и признателност за своите „отлетели” приятели актрисата разказа спомени за  „човека роден с огромно благородство, за човека –учебник, от който трябва да се учим на творчество, истинност, чистота и щедрост – Парцалев”.  Тя разказа за подкрепата, която е получила от него  като млада актриса  и щастието да  играе на една сцена с Георги Парцалев  в пиесата „Рейс” на Станислав Стратиев.

„.Това е човекът, който ме научи на естественост. Големите артисти се ценят по това колко са истински, а той е емблема за това . От  него се научих на скромно поведение в живота. Поклон пред този човек !..”-каза Мария Статулова.

Актрисата  разказа спомени и за незабравимите Григор Вачков,Невена Коканова, за „отлетелите” приятели,  останали в сърцата ни.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...