Начало / Общество / Проект осигури социална и правна подкрепа за 72 жертви на домашно насилие

Проект осигури социална и правна подкрепа за 72 жертви на домашно насилие

Център Отворена врата
Снимка: Център Отворена врата

Сдружение „Център Отворена врата” в Плевен приключва проект, в рамките на който са установени и подпомогнати 72 жертви на домашно насилие в област Плевен. Това събщи Златка Мачева, ръководител на „Център Отворена врата” на заключителна пресконференция, на която бяха отчетени постигнатите резултати. В рамките на проекта „Прилагане на ефективни инструменти, модели и специализирани програми, адекватни на нуждите на жертвите на домашно насилие в област Плевен” установените жертви на домашно насилие са получили адекватна психологическа, социална и правна подкрепа, а девет домашни насилници са включени в терапевтични програми. Срещу пет от извършителите има съдебно решение, обясни Мачева.

Проведени са и три  обучения за 60 специалисти от институциите в област Плевен.

Проектът на сдружение „Център Отворена врата” стартира през месец декември миналата година и в него са се включили специалисти от полиция, съд, прокуратура, дирекция „Социално подпомагане”. Дейности са реализирани на територията на десет големи селища от област Плевен.

Проектът е  финансиран от Министерство на правосъдието на Рбългария, като размерът на отпуснатите средства е 30 000 лева

«След десет месеца работа по проекта можем да отчетем, че постигнахме целта си да подпомогнем институциите да хармонизират действията си в защитата на жертвите на домашно насилие с изискванията на европейските и международните стандарти и техният капацитет е чувствително повишен след провеждането на три тридневни обучителни семинара», подчерта Златка Мачева.

В помощ на ангажираните с проблема домашно насилие ще е и издаденият наръчник за идентификация и работа с пострадали от домашно насилие и извършители.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Апел : Министерството на правосъдието да провери как е изпълнен проекта. Нека да се спрат мошениците да дебелеят за сметка на човешкото нещастие!