Акценти
Начало / Общество / Програмата за чист и приветлив Плевен – по идея на извънземни, но в ръцете на плевенчани

Програмата за чист и приветлив Плевен – по идея на извънземни, но в ръцете на плевенчани

Плевен има вече своята одобрена и приета от местния парламент програма “Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година”. Предложението за изготвянето й и основната роля в съставянето й е на проф. Константин Мутафчиев, който не изневерява на самобитния си стил и всеки път успява да привлече вниманието.

Ще припомним, че при представяне на идеята за такава програма, проф. Мутафчиев се мотивира със свой сън с извънземни, посетили заседание на Общинския съвет и пожелали да се направи нещо мащабно в името на чистотата. Сега вече програмата е факт.

Целта й е да се предложат конкретни мерки за привеждане и поддържане в добър вид – където е необходимо, на сградите, улиците, площадите, зелените площи, паметниците на културата и туристическите обекти на територията на Община Плевен. С предприетите мерки ще се обединят и насочат усилията на общината, училищата, детските заведения, обществените организации и институции, медиите, семействата и  цялата общественост за постигане на чиста околна среда. Чистият и приветлив вид на Плевен ще повиши качеството на нашия живот, ще ни носи наслада и удовлетворение, ще предизвиква респект и уважение в гостите на общината, обясни проф. Мутафчиев.

Самата програма има два раздела. В първия са включени ангажиментите на местната власт, свързани с поддръжката на елементите на техническата инфраструктура и ефективното управление на откритите пространства като важен елемент от градската архитектурна среда. Това са дейности, които изискват значителен финансов ресурс, кадрово осигуряване и създаване на механизми за устойчивост на реализираните проекти. Вторият раздел съдържа възможни граждански инициативи, свързани с озеленяване и поддържане на вътрешно-квартални, околоблокови, алейни пространства, ремонт и възстановяване на подходи към отделни имоти в различни части на Община Плевен, ремонт и възстановяване на тротоари, части от уличната мрежа, ремонт на съществуващи и монтаж на нови съоръжения за игра на деца, детски площадки и други благоустройствени мероприятия.

Съветникът инж. Димитър Кочков зададе въпрос в шеговит дух какво се случва с извънземните, след като преди половин година са обещали ново посещение. А отговорът на проф. Мутафчиев беше разказ за ново негово съновидение с главни герои светляните, жители на петата планета от системата на звездата Гама, основната звезда на системата Касиопея. Заради продължаващата икономическа криза на Земята и опасността от разпространение на зараза, администрацията на галактическия спирален ръкав Орион, е обявил на територията на ръкава карантина за време, което е равно на три земни години. Едва след това светляните ще могат да посетят Плевен и да помогнат, както обещаха. А в съня на проф. Мутафчиев те изпратиха и специално обръщение към земляните с всемирните правила от първи ред:

„Знай, че измежду милиардите възможни събития, които са можели да се осъществят като резултат от случайните срещи на гените на твоите родители, на теб се е паднала привилегията да се сбъднеш като индивид и да се изградиш като личност. Другите потенциални събития не са имали твоя шанс. Затова пребивавай на своята планета като благодарен и възпитан гост. Помни че ти, който си дошъл на този свят да видиш Слънцето, то свети еднакво за всички. Живей и спазвай правилата:

1.Обичай, цени и съхранявай живота и здравето, своето и на другите, защото това е най-висшето благо

2.Удивлявай се и се радвай на света около теб, защото не ти си го създал и ще го има и след теб

3.Труди се според способностите си за своето благо, за това на близките си и на другите, з и това ще осмисли живота ти

4.Не искай да имаш повече, отколкото ти е нужно, защото нищо няма да отнесеш със себе си

5.Дай от своето на нуждаещия се и не искай да ти се върне

6.Уважавай и обичай родителите си, близките си и другите, за да уважават и теб

7.Не лъжи, не кради, не завиждай и не прави на другите това, което не искаш да направят на теб

8.Не убивай, защото не ти създаваш живота, ти само го пренасяш

9. Почитай паметта и делата на тези, които не са вече тук, за да споменават и теб с добро

10.Ликувай със зелената пролет, гори в кехлибареното лято и наесен с осланения лист без тъга се приготви за пътешествия

И още – преди да изтече животът на всеки светлянин, той се подготвя за пътешествие. След него неговото битие продължава под друга форма на следващата планета, шестата. Ние добре познаваме обитателите, защото те са дошли от вашата Земя след приключване на живота им там. По тяхна молба ние пристигнахме при вас на Земята преди 6 месеца и по тяхна молба сега ви изпращаме това послание. Те не можаха да дойдат, защото път назад няма. Посоката е една за всички и тя е – само напред!”

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...