Акценти
Начало / Общество / Провериха над 1 800 машини, ангажирани в жътвената кампания

Провериха над 1 800 машини, ангажирани в жътвената кампания

399 зърнокомбайна и 1 485 трактора, автомобили и сламопреси са допусната след проверка до участие в кампанията по прибиране на зърнената реколта в Плевенска област. Служителите от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението са съставили и 2 акта за установяване на административни нарушения, допълват от пресцентъра на МВР.

От там припомнят, че от 2011 год. е в сила Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. В нея са регламентирани правилата и нормите за пожарната безопасност при засяването на житните култури, прибирането, транспортирането, обработката, съхранението и складирането на зърно и груби фуражи. Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица, които преминават и/или осъществяват дейности близо до тях.

Съгласно изискванията, не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви (слогове и крайпътни ивици) и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Не се разрешава и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити източници на огън.

От полицията припомнят, че от началото на кампанията на територията на област Плевен е възникнал един пожар в посеви с житни култури – в пшеничен блок в землището на село Староселци, община Искър, при който са унищожени 1 декар пшеница и са спасени останалата част от блока – около 400 дка. За установяване на причината за пожара работи разследващ полицай от РУП Долни Дъбник.

До настоящия момент служителите от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението са връчили 18 писма с превантивен характер като целта е да не се допуснат пожари преди, по време и след приключване на жътвената кампания. На пряко ангажираните в прибирането на реколтата участници се извършват инструктажи за пожаробезопасна работа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...