Начало / Икономика / Виртуална борса ще подкрепя развитието на бизнеса между българи и румънци

Виртуална борса ще подкрепя развитието на бизнеса между българи и румънци

Проектът „AGRICONS – Виртуална борса за хранителни и строителни продукти, модерен инструмент в подкрепа на съвместното развитие на бизнеса в румъно-българската трансгранична зона” беше представен днес в зала „Плевен”. Изпълнението на проекта ще е на Сдружение „Национален център за информационно обслужване” Плевен /НЦИО/ в партньорство с още четири организации от Румъния и България, обясни председателят на УС на НЦИО Стилиян Върбанов.

По думите му, главната цел е подпомагане на икономическото развитие в българо-румънската трансгранична зона чрез развитие на съществуващите конкурентни предимства в селското стопанство, хранителната индустрия и строителството. Проектът се изпълнява на територията на окръг Долж, Румъния и областите Плевен, Монтана и Видин в България. Предвидено е създаването и функционирането на трансгранична работна група с представители на фирми от трите икономически сектора. Те ще проведат срещи с цел установяване на възможностите за съвместен бизнес и определяне на насоките на структуриране на виртуалната борса. А виртуалната борса ще позволи онлайн подбор на производители и търговци, базиран на критерии като местоположение, цена, транспортна необходимост, характеристика на продуктите и т. н. Предвидено е и провеждането на изложение за популяризиране на местни продукти чрез големи вериги за доставка и хипермаркети, по време на което ще има кръгли маси и бизнес срещи.

Продължителността на проекта, който е по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, е 15 месеца и трябва да приключи в края на юни 2014 год. Общата му стойност е 445 350 евро.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...