Акценти
Начало / Образование / Проблемите в съвременното семейство бяха акцент в театрална пиеса на ученици от ДФСГ „Интелект”

Проблемите в съвременното семейство бяха акцент в театрална пиеса на ученици от ДФСГ „Интелект”

дфсг Интелект Плевен

На 20 юни 2014г. в ДФСГ „Интелект“ се състоя представителна изява на клуб „Моите права“ към Проект„УСПЕХ“ „Да направим училището привлекателно за младите хора“,  съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2014г. Клубът е с ръководител Людмила Дончева, преподавател по философия в гимназията.  В него с ентусиазъм участват 15 ученици от X „а“,„б“,„в“ и „д“ клас с ясно изразени интереси в областта Граждански компетентности – форми на поведение за успешно участие в социалния живот и разрешаване на конфликти.

Учениците от клуба се представиха с театрална пиеса под наслов: „ Аз съм само дете!“- свързана с тематиката за домашното насилие, отразяваща актуалния проблем на съвременното семейство т. е. безработицата,липсата на пари, пороците като алкохол,цигари, наркотици, водещи до агресия в семейството,до потъпкване на правата и тговорностите.

Наши гости бяха: Огнян Пешев от РИО-г.Плевен, Емил Райков – директор на ДФСГ„Интелект“, Михаела Карамфилова – пом. директор и ръководител на проект„ УСПЕХ”, преподаватели и ученици.

Главни герои в пиесата бяха: учениците от X „а“ клас – Георги Каменов, Тинна Панайотова и Деница Николова; от X„б“ клас Йоанна Русева, Камелия Петрова, Цветина Тодорова и Мирослава Пешева , участваха още Бранислава и Денислава Горанови, Виктория Владова, Силвия Камишева и Радина Кънева.

ДФСГ Интелект Плевен (2)

Всички те представиха с изключително актьорско майсторство своите персонаж, създадоха приятни емоции в присъстващите и дадоха възможност да се  осъзнае, че човек трябва да търси правата си, да поема отговорностите и да запази най- ценното, което притежава – семейството си. За целта ние цитирахме правата на детето на закрила срещу насилие разглеждани в Конвенцията на ООН; Всеобщата декларация за правата на човека и Международният пакт за гражданските и политическите права.

Но най- голям интерес предизвикаха таблата, брошурата и изложбата на тема: „Моите права в огледалото на отговорностите“, а на финала наградихме с грамоти и подаръци победителите в нашите конкурси за есе, фотография и рисунки на тема: „Моите права в ЕС “.

Младите хора се отличиха с креативно мислене, абстрактни идеи и борбен дух да отстояват правата си, утвърждавайки културата на толерантност и сътрудничество.

Всички участници в клуб „Моите права“ към ДФСГ„ Интелект“- Плевен получиха оригинални сертификати за своята активна дейност.

Текст и снимки: ДФСГ „Интелект”

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...