Акценти
Начало / Крими / Осъдиха двама бивши директори на „Бета”

Осъдиха двама бивши директори на „Бета”

съд

Двама бивши директори на „Бета” АД – Червен бряг вече са с ефективни присъди, след като вчера, 24 юни, Окръжен съд – Плевен приключи делото „Бета”. Единият бивш директор– Л.М.Г., е осъден на 10 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване на наказанието. Освен това той ще трябва да заплати глоба в размер на 50 000 лв. С присъдата подсъдимият се лишава от право да заема ръководна държавна длъжност, както и материално-отговорна длъжност и да упражнява професия или дейност, свързани с материална отчетност за срок от 12 години, съобщават от пресцентъра на Окръжен съд – Плевен.

С едногодишна ефективна присъда е и друг бивш изпълнителен директор на „Бета” АД – Р.Н.И. Той ще изтърпява наказанието си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Той е осъден и на лишаване от право да заема ръководна държавна длъжност, както и материално отговорна длъжност и да упражнява професия или дейност, свързани с материална отчетност за срок от три години.

Със същата присъда е признат за виновен и подсъдимият Н.Т.К., който е осъден на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 50 000 лв.

Подсъдимите Л.М.Г. и Н.Т.К. се осъждат да заплатят солидарно сумата от  817 174.05 лв., която е равностойността на възлите и детайлите за самоходна артилерийска гаубица, които се опитали да изнесат контрабандно през границата през периода 26-ноември – 5 декември 2001 г.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...