Начало / Култура / Приключението в света на маримбата продължава на сцената в Плевен

Приключението в света на маримбата продължава на сцената в Плевен

Майкъл Бърит маримба (2)

Третата концертна вечер в рамките на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, който се провежда в Плевен, на пътешествие в света на маримбата поведе публиката професорът  по ударни инструменти и ръководител на департамента в The Eastman School of Music в Рочестър – щата Ню Йорк – Майкъл Бърит.  Той е един от водещите солисти-перкусионисти в света, автор на  много солови и камерни произведения за маримба и перкусии.

Майкъл Бърит Василена Серафимова

Концертът на Майкъл Бърит пред плевенската публика в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” започна с три негови композиции. Като първата от тях изпълни  в дует с Василена Серафимова – българската звезда в съзвездието от известни майстори на перкусиите, които гостуват през тази седмица в Плевен.

Имам голям респект към маримбата като инструмент и стремежът ми е да изтръгна от нея нетрадиционни звуци, сподели след едно от изпълненията си Бърит. Публиката усети това още в първите му изпълнения, но в композицията откровение „Островът” изцяло повярва в таланта на перкусиониста да изтръгва невероятни звуци от инструмента. Бълбукащата вода, бързеите, тишината, романтиката, поезията, силата на реката – всичко това беше разказано с маримбата от Майкъл Бърит.

Майкъл Бърит ученици

Едночасовият концерт завърши с две изпълнения на Бърит с ученици от майсторския му клас, който той проведе по време на фестивала. Само за два дни е направена програмата, обясни от сцената професорът. Той благодари на всички за ентусиазма, с който са работили и който дълго няма да забрави.

Майкъл БъритМайкъл Бърит (2)

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...