Акценти
Начало / Култура / Приказни пейзажи и портрети на Йордан Кювлиев гостуват на ХГ „Илия Бешков”

Приказни пейзажи и портрети на Йордан Кювлиев гостуват на ХГ „Илия Бешков”

DSCN3664

Ако сте ценители на класическия подход в изобразителното изкуство, но и на новаторското виждане, изложбата на Йордан Кювлиев е вашето преживяване, което не бива да изпускате. 40 платна от фонда и постоянната експозиция на ХГ “Димитър Добрович” – Сливен се настаниха удобно в експозиционната площ на ХГ „Илия Бешков” в Плевен вчера.

Портретите на автора впечатляват със силната си индивидуалност и ярко психологическо излъчване. Те са ярки, искрени и магнетични. Играта на светлината е овладяна до съвършенство и създава омагьосваща атмосфера, с която платната оживяват и завладяват зрителя.

DSCN3656

Пейзажите на Кювлиев са не по-малко завладяващи. Пленен от стихията на морето, той не спира да му се любува, като пресъздава многократно върху платното, и става един от първите маринисти в българското изкуство. Авторът рисува природата около Сливен, родния Балкан, Месемврия. Критиката го определя като талантлив живописец, майстор на пейзажа, ерудиран и образован художник, защитник на академичните правила, но в същото време и новатор с импресионистична нагласа. Кювлиев е майстор на монументалните форми. Той е и автор на декоративни композиции.

DSCN3675

Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. Той поставя началото на картинна галерия (тогава към читалище „Зора”) в родния си град с творби, завещани от първия сливенски художник Димитър Добрович. След смъртта му през 1910 майка му дарява негови творби, които дообогатяват колекцията в Сливен.

Повечето от творбите на Йордан Кювлиев са притежание на Сливенската галерия и Националната художествена галерия.

DSCN3666

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...