Акценти
Начало / Култура / Перкусионистите от „Акцент” с поредно отличие от Международния фестивал „Виртуози”

Перкусионистите от „Акцент” с поредно отличие от Международния фестивал „Виртуози”

Акцент
Снимка: личен архив

С втора награда е отличен перкусионен ансамбъл „Акцент”  от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен на V-тия международен музикален фестивал „Виртуози” – Сливен’2013. Младите перкусионисти Николай Иванов, Елена Дорошенко, Поля Петкова, Златина Иванова и Ивона Минкова затвърдиха отличните впечатления, които бяха оставили техните колеги от предишните години, а наградата е признание за тяхното постижение и за всеотдайната работа на преподавателите им Августина и Симеон Серафимови. Интересната програма, която включваше пиеси от Бизе, Шубер, Монти, Петко Стайнов и Владимир Петров, бе поднесена атрактивно и предизвика възторга на присъстващите в залата, които аплодираха плевенските инструменталисти след всяко изпълнение, разказа Августина Серафимова.

Това е поредно участие на ансамбъл „Акецнет” в музикалния форум. Представянето на състава през 2007 г. на първото издание на фестивала бе последвано от покана за Втория фестивал, когато възпитаниците на Симеон Серафимов изпълниха под палката на Григор Паликаров със сливенския оркестър сюитата „Кармен” от Бизе-Щедрин и „Ръченица” из „Тракийски танци” от Петко Стайнов, припомни Серафимова.

Фестивалът в Сливен се е провел в началото на месец ноември  под мотото „Музиката ни обединява и ние творим!”. Целите на организаторите Община Сливен, Симфоничен оркестър – Сливен и Школа по изкуствата „Млади виртуози”, са поощряване на младите музикални таланти и изявата им с професионални оркестри, приобщаване на повече публика и съмишленици на класическата музика и създаване на мостове между различните видове изкуства. Форумът се провежда под патронажа на кмета на Община Сливен и с подкрепата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

В конкурсната програма са участвали 55 млади изпълнители от България, Турция и Македония, разделени в две възрастови групи: от 15 до 19 и от 19 до 25 години. Авторитетно жури в състав проф. Ангел Станков и членове: Иван Лечев и диригента на сливенския оркестър Димитър Караминков е оценявало изпълненията им.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...