Акценти
Начало / Последни новини / Призови места заеха в заключителните си участия за тази година от карате клуб „Спартак”  

Призови места заеха в заключителните си участия за тази година от карате клуб „Спартак”  

Плевенски каратисти от клуб „Спартак” взеха участие в семинар и национално състезание през изминалата седмица, информират от клуба. През изтеклия уикенд състезателите от карате клуб „Спартак”, макар и в намален състав, взеха участие в Националната купа на БНФК. Те завоюваха един златен и два бронзови медала.

Състезателката на клуба Мирела Йолова се пребори успешно и с двете си опонентки в ката при 14-15 г. девойки и грабна златния медал с две отлични изпълнения на катите Енпи и Бассаи дай. В победните си срещи тя надви опонентките си с 5:0 съдийски гласа.

Марк Томов е носител на единия бронзов медал при 14-15 г. юноши в категория до 57 кг. Въпреки скорошното боледуване, Марк приключи състезателния сезон успешно. Третият бронзов медал е за Александра Александрова, която се състезава при 16-17 г. девойки в категория над 59 кг. Отлични срещи изигра най-малкият представител на клуба на ката – 8-годишният Тихомир Тодоров. Тихомир се класира 5-и след две победи и две загуби. Това беше и последното състезание за календарната година за възпитаниците на карате школата „Спартак”.

сенсей Милена Кирниколова- 2 дан и сенсей Хитоши Касуя-8 дан

Междувременно на 16,17 и 18 октомври в столичната зала „Диана бат” се проведе технически семинар по Карате-до, стил Шотокан с главния инструктор на Световната Шотокан Карате-до Федерация (WSKF) – сенсей Хитоши Касуя, 8 дан. На семинара взеха участие над 100 практикуващи бойното изкуство карате (стил Шотокан), които се възползваха от рядката възможност да извлекат знания от майстор Касуя. Тъй като той пътува от Токио, семинарите му в България се провеждат рядко – веднъж на 3 години.

Управителят и старши треньор на карате клуб „Спартак” – Плевен сенсей Милена Кирниколова също бе сред участниците в семинара, съобщиха от клуба. За нея този семинар е част от подготовката и за защита на 3 дан в карате, стил Шотокан.

„Семинарите са важна част от развитието на един инструктор. Както ни учи сенсей Касуя –бдори само едно нещо полезно да си научил от един семинар, ти си научил нещо ново, което можеш сам да доразвиеш и това може да се окаже някой ден най-успешната концепция, която си развил в карате..! На семинара с Касуя лично се запознах и с друг изключителен специалист в карате – сенсей Назим Куртович – Македонеца, който има огромен принос за развитието на съвременното карате в Европа. Семинара беше международен – участваха  сърби, македонци и румънци. Близките до нас държави използват винаги възможността да дойдат да се учат от сенсей Касуя, когато той е в България, защото той рядко посещава източна Европа и това е голяма чест за нас.”

Сенсей Касуя в момента е на 67 години и е ученик на Шихан Камиянаги, който оглавяваше до този момент Световната Шотокан карате-до Федерация. Такеаки Камиянаги е един от последните ученици на Гичин Фунакоши – създателят на стил Шотокан в карате и в организацията, която той оглавяваше се практикува карате така както му го е преподавал Фунакоши. За съжаление, Шихан Камиянаги почина преди 7 дни на преклонна възраст, с което карате обществеността загуби една от последните си легенди на древното бойно изкуство.

Снимки: карате клуб „Спартак“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...