Акценти
Начало / Образование / Как да превърнат училищата в по-привлекателно място за учениците дискутираха на среща в Плевен

Как да превърнат училищата в по-привлекателно място за учениците дискутираха на среща в Плевен

12,9% са отпадналите през изминалата година ученици от училищата в страната. Тези данни посочи Стела Мицова от МОН по време на работна среща с представители на Министерството на образованието и науката за Северозападна България. Домакин на двудневната дискусия е Регионален инспекторат по образованието – Плевен, а повод за мероприятието е Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

Началото на разговорите бяха поставени тази сутрин  в зала „Плевен“ на Областна администрация, където присъстваха представители на различните институции, имащи отношение по изпълнение на Стратегията, както и представители от областите Видин, Враца, Ловеч и Монтана. Сред тях бяха и областният управител на Плевен Ралица Добрева, зам.-кметът на Плевен Дамянка Владимирова, началници на Регионални инспекторати по образованието и експерти, директори и учители от училища, представители на общински администрации, МВР, отдел „Закрила на детето“ и др.

Ралица Добрева

„Отговорността е наистина много голяма пред всички нас, но аз съм убедена, че с изпълнението на Стратегията, по която вие в тези два дни ще споделите опит и ще набележите мерки, ще послужи за максимално задържане на учениците в училище”, каза в своето приветствие областният управител Ралица Добрева.

От своя страна стела Мицова посочи, че не винаги всичко опира до средства, за да се превърне училището в едно по-привлекателно място за учениците и те да се върнат в класните стаи. Като пример тя посочи, че всяко училище разполага с огромни коридори, които могат да се уползотворят по различни начини и да направят учебното заведдение по-приятно място за учениците.

Срещата ще приключи на 20 октомври с обобщаване на идеите за Плана за изпълнение на Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система за 2016-2017 г. и обобщаване на резултатите от работата на Северозападен район за планиране.

среща РИО

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...