Акценти
Начало / Здравеопазване / Призовават студентите по медицина на протест

Призовават студентите по медицина на протест

Обръщение към колегите си по повод промени в наредбата, уреждаща правилата за придобиване на специалност, Медицински университетразпространи тези дни Александър Тодоров, председател на Студентския съвет при Медицински университет Плевен. Поводът за него са исканията на студентите за увеличаване местата за специализация по държавна поръчка, увеличаване на заплащането и най-важното и нашумяло – категорично отхвърляне на позицията за отпадане на изпита за зачисляване. От няколко години водим борба за промени в Наредба 34 за придобиване на специалност в областта на медицината, които да стимулират младите лекари да останат тук – в България, но и тази година не бяхме чути, казва Тодоров.

Той припомня, че през последните няколко дни са се провели  няколко срещи на Студентските съвети при всички медицински университет/факултети. „С основните искания около, които се обединихме за пореден път,  на 1 октомври, тази година присъствахме с наш представител на заключителното заседание на експертната комисия към Министерството на Здравеопазването, отговаряща за промените в Наредба 34 за придобиване на специалност в България”, заявява председателят на Студентски съвет при МУ-Плевен.  Но нито едно от предложенията на различните организации, представляващи младите лекари, специализантите, докторантите и студентите по медицина  не е било одобрено и уважено, казва той.

„Това демонстративно отношение на пренебрежение и неглижиране на всички организации, защитаващи правата на една огромна част от едно съсловие, е показател за това до каква степен тези хора са желани в собствената си държава, както и до каква степен са приоритет на това министерство, което по принцип е призвано да работи за тях. Моля за вашето мнение, относно бъдещи протестни действия, с които да покажем, че не сме съгласни със случващото се, че не сме съгласни от начина, по който всичко се случва, не сме съгласни с отношението, което се показва към нас”, заявява  в обръщението си Александър Тодоров.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...