Акценти
Начало / Общество / Днес празнуват архитекти и строители

Днес празнуват архитекти и строители

На 6 октомври, когато църквата почита Свети апостол Тома, в България отбелязваме Деня на архитектите, строителите иден на архитекта зидарите. Апостол Тома бил строител, затова много често на иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Наричан е още Близнака (на арамейски Тома означавало близнак), тъй като преданието разказва, че той много приличал на Христос.

Но от евангелските истории той е известен с разказа „Уверението Томово”, от който идва изразът „Тома неверни” – нарицателно за недоверчив човек. Защото Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато сам не види белега от гвоздеите на възкръсналия Иисус, и не постави пръста си в раните му, за да се увери във Възкресението. Седмица по-късно Христос се появил и накарал Тома да го докосне, като казал: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха”.

Апостол Тома  е един от най-верните последователи на Спасителя. След слизането на Светия дух в деня Петдесетница апостолите хвърлили жребий, за да видят кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там светият апостол извършвал много чудеса и със Божията сила изцелявал всякакви недъзи. Много хора, не само от обикновения народ, но и от царския двор, като виждали дивните знамения, които ставали чрез него, и слушали проповедта му, се обръщали към Христовата вяра. Завършил живота си с мъченическа смърт и така изпълнил своята християнска мисия.

В Плевен  архитекти ще отбележат професионалния си празник с експозиция на открито. Изложбата с проекти, представени на винилови табла, ще бъде подредена пред сградата на Областна администрация на площада и ще бъде открита на 7 октомври в 17 часа.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...