Акценти
Начало / Общество / Изслушват кандидатите за ВСС от съдебната квота

Изслушват кандидатите за ВСС от съдебната квота

На 10-ти и 12-ти септември Българският институт за правни инициативи (БИПИ) ще проведе изслушвания на изявилите съгласие за това кандидати за ВСС от професионалната квота. Това съобщават на сайта на Инициатива за прозрачни съдебни назначения http://judicialprofiles.bg/hearings/. Участие са потвърдили Аделина Ковачева (ВАС), Владимир Вълков (СРС), Георги Асенов (ОП Плевен), Денчо Стоянов (ОС Бургас), Емилия Нашева (АС Бургас), Ерик Василев (СГС), Калин Калпакчиев (АС София), Огнян Басарболиев (ОП Русе), Юлия Ковачева (ВАС), Галина Матейска – Ботева (ВАС), Людмил Петков (ВКС), Милчо Генжов (РП Севлиево).

Форматът и продължителността на организираните от БИПИ изслушвания ще позволи на номинираните неопосредено и пред неограничена аудитория да представят обстойно своите идеи и визия за администрирането на съдебната власт. Те ще бъдат пряко излъчвани в интернет и ще предоставят безпрецедентна възможност на всеки магистрат от страната да зададе един или повече въпроси на кандидатите, участващи в тях. Това ще се осъществява на посочения по-горе интернет портал чрез бутона “Задай въпрос”, достъпен до името на всеки потвърдил участие, както и чрез “Попитай кандидатите за ВСС”. Въпроси след регистрация могат да задават само магистрати – съдии, прокурори и следователи.

Изслушванията ще се проведат от независим Панел в състав: проф. Пенчо Пенев (бил е дългогодишен съдия, министър на правосъдието и на вътрешните работи, депутат във Великото народно събрание, член на Конституционния съд, директор на Националния институт по правосъдие, а към момента се занимава с преподавателска дейност), Антоанета Цонева (председател на Управителния съвет на Сдружение “Институт за развитие на публичната среда”) и Мирела Веселинова (главен редактор на сп. “Правен свят”).

Изслушванията на кандидатите за изборни членове от квотата на съдебната власт се извършват само при изявено съгласие от тяхна страна. Те ще бъдат предавани в реално време в интернет, а впоследствие ще бъде достъпен и архив с техни записи.

БИПИ не участва пряко в процеса по изслушванията, а единствено предоставя форум, чрез който номинираните да представят своите възгледи за администриране на съдебната система, както и професионалните и личните си качества. В същото време се дава възможност на тези, които ще бъдат пряко повлияни от управлението на ВСС – магистратите от цялата страна, да отправят към кандидатите релевантни в това отношение въпроси. Разработените правила не дават възможност за наличие на анонимни питания, а нецензурирани и извън предмета на изслушванията въпроси ще бъдат заличавани.

Времето на изслушването е 60 минути с възможност за удължаване с 30.

Изслушванията са нов елемент от Инициативата за прозрачни съдебни назначения, която БИПИ осъществява. Като част от нея екипът на Института съставя профили на всички кандидати за членове на ВСС. Изготвените профили може да видите на адрес: http://judicialprofiles.bg/procedures/205/

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...