Начало / Икономика / Приемат заявления за компенсация за измръзнала рапица

Приемат заявления за компенсация за измръзнала рапица

От днес до 29 март областните дирекции на фонд „Земеделие” ще приемат документи за компенсация на земеделски производители, чиято реколта от зимна маслодайна рапица през 2012 год. беше 100% унищожена поради измръзване. Размерът на държавната помощ, като процент от действителните разходи за отглеждане на зимна маслодайна рапица, ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления, съобщават от пресцентъра на фонда.

Подпомогнати ще бъдат регистрираните земеделски производители, на които е издаден протокол от областните и общински служби „Земеделие” за 100% унищожен посев. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

В Плевенска област през стопанската 2011/2012 засетите с рапица площи са 307 994 декара. Заради сибирските студове миналата зима е имало много проблеми и голяма част от стопаните са викали комисия, която да оцени щетите, уточниха от Областната дирекция „Земеделие” в Плевен. Като пропаднали на 100% са оценени 65 000 декара насаждения с рапица.

През тази година засетите с културата площи в областта са 304 679 декара. Въпреки меката зима, обаче, и сега има земеделски производители, които се опасяват, че няма да имат реколта от рапица. Има и заявени площи, на които ще бъде направена теренна проверка от комисия.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...