Акценти
Начало / Общество / Петър Дулев: Увеличава се безработицата в Белене

Петър Дулев: Увеличава се безработицата в Белене

Негативните тенденции в икономически план в Община Белене продължават, каза на пресконференция в Плевен кметът на крайдунавската община Петър Дулев. По думите му анализът за безработицата за 2012 год. и полученият за януари тази година бюлетин сочи увеличение на хората без работа с 2 процента като се достига ниво от 18.2%.

В същото време усилено намалява броя на малчуганите в учебните и детските заведения, което води до заплаха предвидените за дете по делегираните от държавата дейности в училищата и детските градини средства да бъдат драстично намалени. А това води до съфинансиране от страна на общината, което на фона на скромните приходи се очертава като почти невъзможно, подчерта Дулев.

Той съобщи още, че анализ от последните 3 години сочи, че бюджетът на Община Белене стремглаво се насочва надолу с около 200 хил. лв. по-малко от разработения и приетия бюджет за всяка година. Капиталовият бюджет на общината за 2013-та възлиза на 543 хил. лв. – „толкова, колкото преди 4 години струваше само един общински терен, който продавахме на инвеститори, които очакваха съпътстващи дейности по изграждането на атомната централа”, каза още кметът на Белене.

Той отново изтъкна плюсовете от продължаването на строителството на атомната централа в Белене за региона и за Плевен. „На референдума разбихме мита, че Община Свищов е против изграждането на атомна централа. Над 30% са гласували там, от които около 60% са дали положителен вот за атомната централа. Спокойно можем да говорим, че дори и в съседните области – Русенска, Търновска и Ловешка – гражданите усилено се надяват и очакват продължаване и рестартиране на дейностите по атомната централа”, обобщи Дулев.

Що се отнася до настроенията по темата в Белене, той съобщи, че дори в средите на привърженици на десни и центристки партии се чуват гласове и се зараждат идеи за организирано гласуване в полза на БСП – „ една от единствените партии, която води правилната политика за размразяване на проекта и продължаване изграждането на централата. Като представител на БСП аз се стремя да не се ангажирам с умишлено иницииране на такива решения и послания. Но самите граждани на Белене вече се самоорганизират”, добави кметът на крайдунавската община.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. беленчанин

    Всички знаем за ползите от построяването на АЕЦ, но е крайно време кмета да почне да мисли и за други алтернативи за намаляване на безработицата в града и за някаква перспектива за младите. И не само за тях, но без млади хора нали се сещате г-н кмете, накъде отива иначе хубавото градче. Замислете се СЕРИОЗНО!!!