Акценти
Начало / Култура / Над 500 майстори на хорото от цялата страна се надиграват във втория фестивал „Мизия танцува”

Над 500 майстори на хорото от цялата страна се надиграват във втория фестивал „Мизия танцува”

Над 500 танцьори от 21 клубове за народни хора от цялата страна ще се надиграват на сцената на Драматичен театър „Иван Радоев” в започналия тази сутрин втори национален фолклорен фестивал „Мизия танцува”. Фестивалът започна на площада пред театъра  с голямо Дунавско хоро, в което се включиха всички участници, а и част от зрителите.

Хорото е едно от чудесата на света и няма българин, който да не може да заиграе я право хоро, я ръченица, обявиха организаторите на фестивала танцов клуб „Българско хоро” – Плевен и пожелаха на всички участници успешно представяне в надиграването.

На добър час на фестивала пожела и Йонита Иванова, началник отдел „Образование и култура” в Община Плевен. Тя предаде поздрава на кмета проф. д-р Димитър Стойков към всички участници за волята да съхраняват и предават на поколенията невероятната самобитност, красота и богатство на нашия фолклор. От магията на българския фолклор днес можем да черпим сили, оптимизъм и самочувствие, се казваше още в приветствието на кмета.

След което проф. Даниела Дженева – председател на журито, обяви фестивала за открит.

Първи на сцената на Драматичния театър се качиха танцьорите и певците от Северняшкия ансамбъл, за да поздравят колегите си от цялата страна и да вдигнат високо летвата на надпреварата.

В следобедните часове днес се очаква да бъдат обявени победителите във второто издание на фестивала надиграване „Мизия танцува”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...