Акценти
Начало / Любопитно / Прекрасната актриса Татяна Лолова стана на 80

Прекрасната актриса Татяна Лолова стана на 80

Tatiana-Lolova-web

Прекрасната българска актриса Татяна Лолова днес става на 80 години. За нейния юбилей софийското кино „Одеон“ показва филма „Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977) на Иван Ничев. Прожекцията започва в 14.45 часа днес, входът е свободен. В звездния актьорски състав са Лолова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Николай Бинев, Леда Тасева, Иван Янчев, Антоний Генов, Иван Цветарски, Лора Кремен, Георги Мамалев, Илия Добрев, Стоян Гъдев, Никола Тодев, Димитър Георгиев и други.

През февруари в библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч ще бъдат прожектирани филми с участието на актрисата, а целият месец е посветен на нейния 80-годишен юбилей. Ще бъдат показани филмите „Опасен чар“, „13-ата годеница на принца“, „Летете с Росинант“, „Петимата от Моби Дик“ и други.

Татяна Лолова е завършила специалност „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ (1955 г.). Учи в класа на професор Стефан Сърчаджиев, а в същия випуск са още Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев, Леда Тасева. Татяна мечтае за драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант. След завършването си, през 1955 г. Татяна Лолова е назначена в русенския театър. В края на следващата година, на 26 декември, 1956 г. – тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър – който официално се води основан през 1957 г.  Играе в „Баня” и „Дървеница”на Маяковски, „Импровизация” на Радой Ралин и Валери Петров, Беатриче в „Много шум за нищо”, „Когато розите танцуват” и „Сняг” на Валери Петров, „Женитба” на Гогол и постепенно се превръща в любимка на публиката, наред с звезди като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова.

През 1978 вече утвърдената като звезда на комедията актриса шокира почитателите си и критиците като напуска Сатирата и се премества в театър „София”, за да играе драматични роли. Но още преди това играе с огромен успех (от 1976 до до 1984) заедно с Калоянчев в камерната трагикомедия на Арбузов „Старомодна комедия” – която си остава една от най-любимите й постановки. В театър „София” Лолова остава там 11 години и през това време убеждава и най-резевираните критици и зрители в таланта си за драма. С най-голям успех – 11 години пред препълнени зали, играе баба Гена в „Човекоядката” на Иван Радоев. Но ролята на живота й – според самата актриса, идва след завръщането й в Сатиричния театър – с моноспектакъла по Бекет „Щастливи дни”. Ролята на Уини й носи наградата А’аскеер през 1992 г.

Носител е на награди за ролята на Лиди Василевна в пиесата „Старомодна комедия“ (1977 г.) и за Уини в „Щастливи дни“ (1992 г.), „Аскеер“ (1992 г.) за същата роля, III награда за актьорско майсторство на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977 г.), награда за женска роля (Ангелиня) в „Авантюра“ на „Златната ракла“ (1992 г.). Авторка е на биографичната книга „1/2 живот“.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Татяна Лолова по повод нейния юбилеен рожден ден.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...