Акценти
Начало / Образование / Първият прием на факултет фармация на МУ – Плевен още през 2015 г.

Първият прием на факултет фармация на МУ – Плевен още през 2015 г.

факултет фармация

Ръководството на Медицинския университет в Плевен започна реализацията на амбициозната задача към висшето училище да бъде разкрит факултет по фармация. Това стана възможно с целевата субсидия, която университетът получи от държавата в размер на 3 млн. 800 хил. лв.,каза на пресконференция днес ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. Ректорът обясни, че с новата специалност Плевенският университет няма да дублира съществуващите структури на медицинските университети в страната, а ще подготвя кадри основно за фармацевтичния бизнес. След обстойно проучване се оказа, че в страната има сериозен недостиг на магистър-фармацевти за фармацевтичните ни заводи, обясни проф. Томов и определи проектът за разкриване на факултет по фармация като стратегически за нашия регион.

От университета вече са провели разговори с ръководството на фармацевтичния завод в Разград за провеждане на практиката на студентите от новата специалност. А областното ръководство на Разград е поело ангажимент да ремонтират сграда, в която да бъде общежитието за студентите, които в 3 и 4 курс ще карат практиката си в завода там, допълни проф. Григор Горчев, почетен ректор на университета. Като той още веднъж подчерта, че факултетът в Плевен ще е в тясна връзка с бизнеса и неговите нужди, осигурявайки кадри, които ще се занимават с наука.

Проектът за новата сграда, която ще бъде разположена в района на Ректората, вече е почти готов и до средата на идния месец предстои да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител, информира арх. Димитър Георгиев от техническия екип на университет, който ще движи проекта. Помощник-ректорът инж. Олег Караджов обясни, че сградата ще е на три етажа, с разгърната площ от 3 500 кв. м и освен учебни зали за шестте катедри ще има две амфитеатрални зали с капацитет от 100-150 човека, конферентна зала и лаборатории. Ако всичко върви по план, сградата ще е готова за една календарна година и още през учебната 2015-2016 г. ще бъдат приети първите 60 студенти държавна поръчка. При затваряне на цикъла от петгодишния курс на обучение ще имаме подгготвени 300 студенти, обясни проф. Томов. Той не изключи възможността  да бъдат приети и чуждестранни студенти, тъй като вече има заявен интерес.

Новият факултет ще има шест катедри с близо 50 преподаватели. Четири от катедрите ще бъдат структурирани с наличния преподавателски състав в университета, а другите две ще бъдат попълнени от преподавателите по специалността помощник-фармацевт в Медицинския колеж в Плевен и с нови кадри.

Изграждането на новия корпус към Медицинския университет ще е голямо предизвикателство,  но университетът е финансово стабилен  и със сигурност ще се справим, категоричен беше финансистът на висшето училище Ибрахим Потурлиев. По предварителен разчет за строежа и оборудването на новата сграда ще са нужни около 4 млн. 500 хил. лв., така че разликата от отпуснатата субсидия ще бъде осигурена от собствени средства на университета.

mu-farmacia
Така ще изглежда новият корпус на МУ- Плевен, който ще бъде изграден за факултета по фармация

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...