Начало / Общество / Прекланяме се пред Ботев и загиналите за свободата

Прекланяме се пред Ботев и загиналите за свободата

На 2 юни целият български народ свежда глава пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България. Паметната дата се чества още от края на 19-ти век от студенти като за първи път денят е отбелязан през 1884 год. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 год., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 год. в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. От 1953 год. до 1988 год. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 год. до 1990 год. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, а от 1991 год. – като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В Плевен днес тържественото отбелязване на 2 юни е от 11.30 часа. По традиция малки и големи ще се съберат пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард, за да положат цвете и запазят минута мълчание в памет на великия българин и на отдалите живота си за свободата на България.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...