Акценти
Начало / Икономика / Градушка като орех съсипа реколтата в никополски села

Градушка като орех съсипа реколтата в никополски села

Градушка с големината на орех унищожи реколтата в две съседни села – Бацова махала и Санадиново, в община Никопол. Посевите в землищата са поразени на 100% само за 15 минути, след преминала около 19.00 часа на 30 май градушка.

Кметският наместник на село Санадиново Светослав Светославов предположи, че природната стихия е помляла около 20 000 декара от общо 33 000, колкото е цялото землище. Какви точно са размерите на пораженията не е ясно, защото в посока Татари – Деков дори не може да се стигне.

Председателят на земеделската кооперация в с. Бацова махала Васил Енев разказа, че положението е повече от трагично, всички посеви на обработваните от кооперацията 14 000 декара са тотално загубени. Мъжът обясни и че реколтата е застрахована, но по думите му, условията при българските застрахователи са страшни. “Ние сме вложили близо 1 млн. лева, а за презасяване на културите се изплащат 20% от застраховката. Това е ужасно изнудване от страна на Застрахователните дружества. Селото ни живее благодарение на кооперацията, защото в нея работят 75 души и хранят своите семейства”, каза още председателят на земеделската кооперация в Бацова махала.

Сега, за да възстановят дейността си, местните се надяват на помощ от държавата.

Снимкa: Емо Шумов

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...