Акценти
Начало / Здравеопазване / През миналата година 100% от завършилите факултет „Здравни грижи” в Плевен са се реализирали

През миналата година 100% от завършилите факултет „Здравни грижи” в Плевен са се реализирали

100 процента е реализацията на студентите от факултета „Здравни грижи” на Медицинския университет в Плевен, като голяма част от тях на европейския пазар. Това каза ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов при откриването на  Първата национална научна студентска сесия „Съвременни  аспекти в развитието на здравните грижи”, която се поведе през почивните дни в Плевен. В словото си проф. Томов обаче изтъкна, че все още висшето училище има известно изостване в два от основните компоненти на знанието, а именно – развитие на науката и иновациите. Проф. Томов цитира известен специалист в областта на висшето образование, според когото големият дял на нискотехнологично производство у нас формира работна сила с по-ниска професионална квалификация от тази в европейските страни. „Ето защо ние  трябва да повишаваме нашата квалификация, за да отговорим на изискванията на европейските и световните стандарти”,  изтъкна ректорът и допълни, че тази конференция е крачка в правилната посока.

В обръщението си към участниците в конференцията нейният патрон проф. Григор Горчев наблегна на това, че иновациите в здравеопазването не бива да се свързват само с лекарския труд. В България трябва да обърнем нещата и повече да уважаваме труда на специалистите по здравни грижи, каза проф. Горчев. Той подчерта още, че Медицинския университет в Плевен винаги е бил модел на отношение към новостите и пожела конференцията да стане традиция.

В Първата национална научна студентска сесия взеха участие над 120 студенти от цялата страна, обучаващи се в различни специалности на професионално направление „Здравни грижи” – медицински сестри, акушерки, рентгенови и медицински лаборанти, ерготерапевти, помощник-фармацевти и социални работници.

Специален гост и лектор на събитието беше Киара Арнаболди, мед. сестра в Европейския Онкологичен Институт в Милано, Италия. Тя изнесе пленарен доклад на тема: „Хирургична онкология: мултидисциплинарен подход в роботизираната хирургия, ново предизвикателство за операционната сестра”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...