Акценти
Начало / Общество / През изминалото денонощие нивата на реките Осъм и Искър са се повишавали

През изминалото денонощие нивата на реките Осъм и Искър са се повишавали

Понижение в речните нива предстои в следващите дни, информират от Басейнова дирекция „Дунавски басейн“. По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес след обяд на места в Западна, а преди полунощ и в Централна България ще превали слаб дъжд с количества до 2-3 л/кв.м. В понеделник ще е без валежи, а във вторник на много места в страната ще превали дъжд. Количествата ще са между 3-10 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 08.01. до 8 часа на 09.01.) нивата на повечето реки в страната са се понижавали. Повишения, вследствие на оттичане, са отчетени в долните течения на реките Осъм и Искър, като водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на речните нива от -59 см до +70 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре все още са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките в басейна, вследствие на оттичането им и снеготопене.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водните количества на 10 и 11 януари да бъдат над средната многогодишна стойност. На 10 януари ще има спадане на водните нива на реките в горната и средната част на водосбора, а по-значително ще бъде покачването на водното ниво в долното течение на основната река. В останалата част от водосбора водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...