Начало / Здравеопазване / През август 149 граждани от областта се включиха в проекта „Спри и се прегледай”

През август 149 граждани от областта се включиха в проекта „Спри и се прегледай”

През втората селекция на проекта „Спри и се прегледай” , която беше през месец август, в област Плевен безплатно за три вида рак са прегледани 149 граждани, съобщи д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен, която е координатор на проекта за областта. Почти всички  – 141, са направили прегледите в община Плевен, където се намират шест от общо одобрените седем лечебни заведения. Извън Плевен прегледи по проекта се извършват в едно лечебно заведение в Белене.

През август изследвания за рак на дебелото черво са направили 12 граждани, за рак на млечната жлеза – 28, за рак на маточната шийка – 101, като броят им е пропорционален на поканените, обясни д-р Джикова.

До този момент в регистъра като вече прегледани са отчетени 6 470 граждани, но това не е пълният им брой, тъй като все още се въвежда информацията от втората селекция.

Хубаво впечатление прави, че в областта повечето от поканените имат намерение да участват в проекта и да се прегледат, така че очакваме тази цифра да се увеличи, обясни д-р Джикова. Тя отчете и друг радостен факт, че не малка част от поканените вече са се изследвали по собствена инициатива, което е и целта на проекта – гражданите да проявят отговорно отношение към здравето си.

През месец септември е  третата селекция на хора, които ще получат покани за безплатно изследване за трите вида рак. Покани ще получат и тези, които при първата и втората селекция не са се отзовали, поясни д-р Джикова. Тя обърна внимание на това, че поканите не се пускат в пощенските кутии, а се доставят чрез куриерска фирма или чрез  „Български пощи” с известие за писмо, което изисква личното им получаване.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...