Акценти
Начало / Крими / Над 200 пожара през август са гасили огнеборците в областта

Над 200 пожара през август са гасили огнеборците в областта

236 произшествия са ликвидирали огнеборците в Плевенска област, информират от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Инцидентите са със 128 по-малко от тези за същия период миналата година. Основните причини за пожарите в региона са късо съединение, небрежност при боравене с открит огън, умисъл и техническа неизправност.

Най-многобройни са пожарите без материални щети – 165. Инцидентите с материални загуби са 34 – най-много от тях са в отраслите жилищно стопанство, селско стопанство и транспорт. Също 34 са спасителните дейности, помощните операции и дежурствата на огнеборците. Фалшивите повиквания през август са 3, като за същия период миналата година са били 6.

Извършени са 279 проверки (комплексни, контролни, тематични, съвместно с други ведомства и други служби на МВР, както и по сигнали и предложения) за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност при проектиране, строителство и експлоатация на обекти. 8 са проверките по искания на заинтересовани физически и юридически лица за издаване на становища за съответствие на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност и за разрешаване ползването на строежите.

Издадени са 10 разпоредителни документи (протоколи от комплексни проверки на обекти и писмени разпореждания) за изпълнение на правилата за пожарна безопасност на държавни органи, организации, юридически лица и граждани. Огнеборците са приложили 8 мерки за административна принуда (пет акта за установяване на административни нарушения и три принудителни административни мерки), заради установени нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. 8 са и становищата за съответствие на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност.

Огнеборците са участвали в работата на 12 Експертни съвети по устройство на територията и една Държавна приемателна комисия. През отчетния период служителите, осъществяващи превантивен контрол, са извършили 9 междуведомствени проверки и 24 комплексни проверки на язовири на територията на област Плевен и са издали съответните предписания.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...