Акценти
Начало / Общество / През август – нито едно изоставено дете

През август – нито едно изоставено дете

Вацка Хорозова

През месец август  в област Плевен е регистриран своеобразен рекорд – нито едно дете не е вписано в регистъра за осиновяване. Това съобщи Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен.

В момента децата, подходящи за приемна грижа, са намалели от 96 на 34, като малка част от тях са с лека форма на увреждания, които не изискват специфична  медицинска грижа. Въпреки това у приемните родители все още има известно притеснение да се грижат за такива деца, което може да ни изправи пред проблема да имаме регистрирани приемни семейства, а да няма настанени деца, тъй като приемните родители не желаят да вземат дете с увреждания или на по-голяма възраст, изрази опасенията си Хорозова.

Регистрираните приемни семейства в областта продължават да се увеличават – утвърдените са 107, като в най-скоро време към тях се очаква да се присъединят още седем, чиито документи се разглеждат. При 12 от утвърдените родители няма настанени деца, като Вацко Хорозова уточни, че причината е осиновяване на настанените деца или скорошно вписване като приемни семейства. Част от тях са все още без деца, тъй като няма отговарящи на посочения от приемните родители профил. Обикновено той е за деца на по-малка възраст. Все пак не можем да не отчетем бавно набиращата скорост тенденция приемните родители да променят профила на децата и да посочват по-голяма възраст, подчерта Вацка Хорозова. За пример тя посочи подадени съвсем наскоро молби от приемни родители, които променят възрастта на децата и качват горната граница на годините дори до 14. Това е положително предвид, че възрастта на подходящите за приемна грижа деца е от 0 до 15 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...