Акценти
Начало / Общество / Войнишкият паметник в Беглеж не фигурира в регистрите

Войнишкият паметник в Беглеж не фигурира в регистрите

паметник Девета плевенска дивизия
Паметна плоча в чест на героите от Девета плевенска пехотна дивизия в Плевен

Тази година  отбелязваме 95 година от Дойранската битка, в която основна роля изиграва Девета пехотна плевенска дивизия под ръководството на ген. Владимир Вазов. Организираната от него отбрана на българските позиции до началото на Втората световна война е изучавана във военните академии в Европа, като пример за гениална тактика. С това започна пресконференцията си днес Радослав Георгиев, председател на сдружение „Артилерия”, което е в основата на организацията за предстоящите чествания на Дойранската епопея в област Плевен.

Тържествата ще се проведат на 19 септември, като освен в Плевен, почести пред войнишките паметници ще отдадат в Долна Митрополия, Долни Дъбник, Згалево и Беглеж. Оказва се, че паметникът в Беглеж, издигнат в памет на загиналите в Първата световна война и в Балканската война, не е включен в регистрите, съобщи Павлина Владимирова, кмет на селото. Въпреки това със средства, заделени от бюджета на кметството, паметникът се поддържа в много добър вид.

В добър вид са и войнишките паметници на територията на община Долна Митрополия, научихме от зам.-кмета Личо Тончев. От миналата година сме поели инициатива и със собствени средства поддържаме десетината паметника на територията на наша отбища,, каза той.

Подобно е положението и в община Долни Дъбник. От секретаря на общината Николай Тотев научихме, че на 19 септември в Долни Дъбник ще се проведе изнесено заседание на Общинския съвет в село Петърница, където е най-внушителния паметник в общината на загиналите във войните за национално обединение.

В Плевен тържествата ще започнат от 11 часа на 19 септември с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героите от Девета плевенска пехотна дивизия в Градската градина. А вечерта от 17 часа във Военния клуб ще се проведе тържествено събрание. В две плевенски училища – Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и в Спортната гимназия ще бъдат открити фотоизложби, разказващи за ген. Владимир Вазов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...