Акценти
Начало / Общество / Предложението за замяната на бившата база на Гражданска защита отново скара съветниците

Предложението за замяната на бившата база на Гражданска защита отново скара съветниците

Повече от половин час общинските съветници отново спориха по точката за замяната на базата на Гражданска защита в землището на село Бохот, която е частна държавна собственост, срещу сградите, ползвани от НС „Жандармерия”, които са частна общинска собственост. Днес се проведе последното заседание за мандата на този Общински съвет и в него за пореден път бе отхвърляното няколко пъти предложение през последните месеци.
Предложението бе внесено от Дарин Ангелов с мотив, че към базата на Гражданска защита интерес са проявили от НСОРБ. Според сдружението базата е изключително подходяща за провеждане на обучителни семинари, национални форуми и срещи на представители на местната власт. От НСОРБ виждат възможност за подготовка на съвместни проекти с Община Плевен, които да бъдат насочени към осъвременяване на базата и привеждането й в подходящ за нуждите на сдружението вид.
Категорично против приемането на тази точка се обявиха отново съветниците от БНД Георг Спартански и Стефан Ганев. Те изказаха своето предложение вместо тази замяна, да бъде отправено предложение Жандармерията да се премести в сгради на територията на бившето ШЗО, които не се ползват и казусът да бъде разрешаван от двете министерства, които са засегнати. Така сградите, които се намират в двора на Регионален исторически музей – Плевен ще могат да се ползват по предназначение, а в тях могат да се организират и занимания за децата. Спартански допълни, че щом държавата не може да стопанисва базата на Гражданска защита, то може да се прехвърли тази отговорност на Общината, но без да се дава друг имот в замяна. По време на дебатите се стигна и до момент, в който Георг Спартански заяви, че ако е необходимо, ще се смени директорът на музея, след като не знае как да стопанисва сградите
Това предложение предизвика още по-бурни дискусии, в които се включиха няколко общински съветника. И Дарин Ангелов, и Любка Костова обясниха, че самият Общински съвет е искал тази замяна да бъде извършена, като процедурата за това е стартирала още през 2013 година и сега просто трябва да се финализира.
Въпреки споровете, точката за пореден път не бе приета от съветниците. За сметка на това те гласуваха Жандармерията да остане за срок от още една година в сградите на РИМ – Плевен, където се помещава и сега, като идеята е през това време да се намери трайно решение на проблема.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...