Акценти
Начало / Икономика / С нови електронни услуги подобрява комуникацията си Инспекцията по труда

С нови електронни услуги подобрява комуникацията си Инспекцията по труда

Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен представи днес електронните услуги и възможностите за достъп до информация, които предоставя за потребителите новата информационна система на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Тя е разработена и внедрена по проект Повишаване ефективността на контролната дейност на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Резултатите от изпълнението на проекта се представят в 30 информационни дни в цялата страна, каза при представянето Румен Младенов от ИА „Главна инспекция по труда”.

Той обясни, че системата е в полза както на бизнеса, така и на работещите. Тя позволява по електронен път  с електронен подпис да се заявят още три административни услуги – издаване на разпореждане за прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато той не може да подаде на работодателя писменото си заявление за прекратяване;  издаване на разрешение или отказ за уволнение на работещите със специална закрила и издаване на разрешение за приемане на работа на непълнолетни лица. Досега електронно можеха да се подават само декларациите за условията на труд и уведомленията за неподаване на такива, когато няма промяна на обстоятелствата, подлежащи на деклариране, поясни Младенов.

balkan-16_09_15 004

В рамките на проекта са проведени обучения на инспекторите по труда и потребители от целевите групи, за да могат те по-ефективно и ефикасно да използват възможностите на системата. Чрез нея вече ръководители в Агенцията и самите инспектори могат в реално време да следят за неприключили преписки, за предприетите действия, за сроковете на дадени предписания, за да могат, при по-тежки нарушения да осъществят последващ контрол веднага след изтичането им. Може също да се обменя опит и с други дирекции чрез преглед на предприети от тях мерки в идентични ситуации.

В информационната среща днес в Плевен участва зам.-областният управител Красимир Иванов, представители на местни институции и организации.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...