Начало / Здравеопазване / Предизвикан коментар: Защо Плевен не последва примера на Букурещ в организацията на Спешна помощ

Предизвикан коментар: Защо Плевен не последва примера на Букурещ в организацията на Спешна помощ

спешна помощ

Уважаеми плевенски журналисти,
Позволявам си да ви пиша по повод предавето на БТВ-репортерите от 29 юни 2014 г.( не е толкова важно, но това е именният ден на двамата ми синове – Петър и Камен), за спешната медицинска помощ в Букурещ. За държавата, в която до преди броени години селските къщи бяха със сламени покриви и геранила за питейна вода.
Направи ми силно впечатление не това как сега е организирана спешната медицинска помощ, а по-скоро това как е поставено началото – от едно малко градче и един провинциален лекар, който си е създал кауза – сам да покани пожарникарите от това градче на доброволни начала, без допълнително заплащане, да се включат в идеята му за спасяването на човешки животи. Сам ги е обучил, за да станат парамедици. Този опит само след една година става нацонална кауза и през 2006 г. се приема документ от 500 страници , определящ параметрите на този вид
спешна помощ.
Както повечето от вас сигурно са се информирали, ако в Букурещ спасяващият екип с линейка не пристигне до 8 минути, то следва уволнение. Да не говорим за мотористите-парамедици, които пристигат при изключително спешните случаи за 2 минути.
Колко хора могат да бъдат спасени, а техните семейства да не останат нещастни, ако тази система я има и у нас?!
Защо тя да не тръгне от нашия град, както се е случило при румънците? Защо нашият кмет да не стане инициатор на това толкова хуманно дело? Познавам хора, които са готови безвъзмездно да работят като парамедеци, стига да има кой да ги обучи.
Сигурно не съм първата, която ви дава тази идея. А вие, ако я прегърнетте, ще направите чрез своя инструментариум така, че нашият град да положи началото на тази страхотна и не толкова трудна за организиране система за оказването на спешна и животоспасяваща медицинска помощ. Моите по-млади колеги са готови да съдействат. Ако идеята ви се струва добра и изпълнима, моля, направете необходимото.
С уважение,
Йорданка Крумова
Директор на Център за работа с деца-Плевен

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...