Акценти
Начало / Общество / Преведоха забавените заплати в научните звена на Селскостопанска академия

Преведоха забавените заплати в научните звена на Селскостопанска академия

Заплатите за ноември и декември 2012 год. на всички, ангажирани в научните звена на Селскостопанска академия, са преведени. Това става ясно от изказване на председателя на научната институция проф. Петър Славейков, оповестено на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Ще припомним, че по повод забавянето на заплатите и определения по-нисък бюджет за тази година и в Плевен през декември на протест излязоха работещи в Института по лозарство и винарство и в Института по фуражни култури в Плевен, както и в Института по царевицата в Кнежа.

Според проф. Славейков старите задължения на Селскостопанска академия и част от текущите, в размер на около 4 млн. лева, вече са изплатени. Той обясни, че просрочените задължения, които започнали да се трупат още от 2008 – 2009 год., допълнително спъвали работата и натоварили с негативи изплащането на заплатите. От 26-те млн. лв. бюджет на Академията за миналата година, още към 30 юли 2012 год. лимитът за заплати вече е бил завишен с над 2,5 млн. лева.

Ръководството на Селскостопанска академия се е справило с наследената тежка финансова ситуация и аграрната наука започва новата 2013 година без задължения, оповести проф. Славейков. Средствата са осигурени от икономии в бюджета на Министерство на земеделието и храните и стриктната финансова дисциплина, наложена през последните шест месеца. Сега предстои директорите на научните звена да представят план за приоритетите до края на юни 2013 год., в който да посочат как ще оптимизират разходите и увеличат приходите. Така ще стане ясно за какво и как ще се харчат парите, както целите и резултатите, които ще се постигнат.

При протеста в Плевен през декември миналата година работещите в звената на Селскостопанска академия бяха категорични, че повече съкращения на персонала не могат да се извършват, тъй като човешките ресурси са под санитарния минимум и всеки служител и работник е ангажиран с повече от една дейност. Протестиращите определиха условията, при които се налага да работи аграрната наука, като трагични, а режим на икономии на средства и строга финансова дисциплина има от години, заявиха още те.

Проф. Славейков изтъкна, че категорично отхвърля идеята корекциите да се правят за сметка на съкращаване на научни работници или звена, както е против и държавните предприятия да се отделят от институтите. Нужно е обаче, средствата по дългосрочните проекти, по които работят институтите, да могат да се прехвърлят за следващата година, както е в институтите към БАН. Също така е наложително тази година да се направят промени в Закона за Селскостопанска академия за стабилизиране на научната институция, каза още нейният председател.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...