Акценти
Начало / Култура / Обединението на филхармонията, хора и духовия оркестър само след законови промени

Обединението на филхармонията, хора и духовия оркестър само след законови промени

Преди да се тръгне към структурни промени, нека дадем пример с обединението на творческите усилия на културнитеинститути, така зам.-министърът на културата Митко Тодоров коментира направеното в края на миналата година предложение за обединяване на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” и Духовия оркестър, което беше повод за бурна полемика тогава. За да бъде решено такова обединение между културни институти, трябва да се направят законови промени, поясни той. На този етап са възможни три вида обединение – смесено финансиране между община и държава, обединение в рамките на различни проекти и третата възможност е за обединение за разпространение на културен продукт. Според зам.-министъра,  при сега съществуващите нормативни актове, обединение може да стане, само ако Плевенска филхармония стане общинска структура и Община Плевен  поеме изцяло издръжката й.

На въпрос на журналисти, ако това се случи, няма ли да означава закриване на филхармонията, зам.-министърът отговори, че по принцип прехвърлянето на общинска издръжка става заедно с делегираната държавна субсидия, което е вид гаранция, че няма да бъде разтурен институтът.

Зам.-министър Митко Тодоров беше в Плевен по покана на Община Плевен и председателя на Постоянната комисия по култура Чавдар Велинов и участва в среща, на която беше представена общата идея за създаване на Стратегия за развитие на културата.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Ив. Петров

    Чавдар Велинов и община Плевен . И култура в Плевен . . Прости им Боже!